Vijf tips voor documentairefotografie

Sterre Hartjes 251
Documentairefotografie zorgt voor de mooiste plaatjes. Maar hoe maak je documentairefotografie en waar moet je op letten? We hebben vijf tips op een rijtje gezet om je documentairefotografie naar een hoger niveau te tillen.

1. Zorg dat je altijd een camera bij je hebt

Zie je camera als een accessoire. Let wel op de grootte van de camera. Een DSLR kan misschien wat groot zijn om altijd bij je te dragen. Bij documentairefotografie is gemak een must. Ga daarom opzoek naar een iets kleinere en makkelijke camera. Zodra je altijd een camera bij je hebt ben je altijd voorbereid voor een onverwachte foto. Zorg dan ook dat de camera aan staat met de juiste instellingen. Zet je ISO op 200 en witbalans op automatisch. Op deze manier zou je altijd goed moeten zitten.

2. Probeer fotomomenten te zien

Probeer fotomomenten te zien. Zorg dat je kijkt vanuit het oogpunt van de camera. Kijk om je heen naar mooie momenten. Zodra je een mooi beeld hebt gevonden leg dit dan meteen vast. Voor je het weet is het moment voorbij. Dit is ook de reden waarom het zo belangrijk is om de instellingen goed te hebben. Wees altijd alert op alle dingen om je heen.

3. Fotografeer en bewerk documentairefotografie op dezelfde dag

Zorg dat je altijd je foto's op dezelfde dag bewerkt als dat je ze hebt gemaakt. Hierdoor krijg je rust in je hoofd. Zo kan je de volgende dag meteen met nieuwe ideeën beginnen omdat je het bewerken al hebt gedaan. Ook kan je werk dat minder goed is gelukt opnieuw proberen. Bij het bewerken zie je de meeste details. Als je ziet dat er iets niet helemaal klopt kan je altijd de volgende dag op pad gaan voor poging twee. Daarnaast inspireer je jezelf. Bewerkte foto's inspireren je om nog meer foto's te maken.

4. Focus op het onderwerp

Camera's van vandaag de dag zijn super. Toch kan de camera in de war raken door al het licht rondom het onderwerp. Als fotograaf is het jouw taak om te zorgen dat het onderwerp op de juist manier belicht is. Als jouw onderwerp een persoon is en het gezicht van deze persoon is goed in focus, houdt hier dan ook je aandacht. Doe dit door de achtergrond iets donkerder te maken dan het onderwerp. Zo blijft het onderwerp in de foto duidelijk voor elke kijker.

5. Maak je documentairefotografie zichtbaar

Het is belangrijk dat je werk gewaardeerd wordt en dat mensen je werk herkennen. Publiceer je foto's zodat mensen kunnen zien wat je doet en vooral wat je kan. Dit betekent niet meteen dat je je werk ergens fysiek tentoon moet stellen. Maak een website en/of deel je foto's via je Instagramaccount. Laat familie en vrienden weten wat je kan en wie weet adviseren ze jou weer door aan anderen.

Lees ook: Onzichtbaar als documentaire fotograaf