Videotutorial: Landschapsfotografie met mist

Videotutorial: Landschapsfotografie met mist

Senta Bemelman 589
Wanneer je landschappen fotografeert in de ochtenduren heb je kans op mist. Leer hoe je mist gebruikt voor een mooie plaat.

In de ochtend en avonduren is het licht zachter dan midden op de dag. In de ochtend is daarnaast een grote kans op mist, waar je als landschapsfotograaf baat bij hebt. Mist kan bijvoorbeeld bijdragen aan de sfeer van je foto. In de onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je dit natuurfenomeen goed in beeld krijgt.

Instellingen

Gebruik tijdens het fotograferen een zo laag mogelijke ISO-waarde. Hiermee voorkom je ruisvorming. De fotograaf gebruikt voor het fotograferen van de bomen een sluitertijd van 1/40 gebruikt. Lees hier meer over het kiezen van de juiste sluitertijd. Doordat het landschap niet snel beweegt, zoals bijvoorbeeld een sporter, kun je gebruik maken van langere sluitertijden. Dit betekent dat het diafragma langer openstaat tijdens het maken van de foto.

Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor terecht komt en hoe scherp de voor- en achtergrond in beeld komen. Een groter diafragma betekent dat meer licht wordt doorgelaten en krijg je door een kleiner diafragmagetal te kiezen (F/5.6). De maximale grootte van het diafragma verschilt per lens. Sommige lenzen zijn lichtgevoelig en hebben een groot maximaal bereik en kunnen een diafragmagetal van f/1.8 bereiken.  Daarnaast krijg je ook een onscherpere achtergrond door het gebruik van een klein diafragmagetal in combinatie met de juiste afstand tussen de voor- en achtergrond en de goede brandpuntafstand. Lees hier meer over het werken met de brandpuntafstand.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta