Video: Hoe maak je een hyperlapse video

Video: Hoe maak je een hyperlapse-video?

Jooshua Franssen 12825
Een timelapse video maak je door meerdere foto's, gemaakt vanaf een locatie gedurende een langere periode, samen te voegen tot een video. Een hyperlapse video is een timelapse video die een stapje verder gaar door ook de camera te verplaatsen. Hierdoor krijgt je video een extra dimensie.

Een timelapse video maak je door vanaf een locatie gedurende een langere periode foto's te maken. Deze foto's hebben vaak een interval van enkele seconden en volgen elkaar niet snel op. Tijdens het nabewerken worden vervolgens alle foto's achter elkaar gezet om een video te maken. Hierdoor lijkt het alsof een moment in tijd razendsnel voorbij vliegt. Een hyperlapse video is, in theorie, een timelapse video. Het enige verschil is dat bij een een timelapse video de camera op een vaste plek blijft staan, bij een hyperlapse niet.

Een hyperlapse video van Moskou

Voor het maken van een timelapse- en hyperlapse video heb je een een statief nodig en een camera waarbij je een interval kunt instellen. Met sommige camera's kun je dit in de camera zelf instellen, bij andere camera's heb je een speciale afstandsbediening nodig. Vervolgens stel je de gekozen intervalperiode in en laat je de camera het werk doen. Bij een hyperlapse verplaats je, na elke foto, de camera zodat je een ander beeld krijgt. Cal Thomson legt in een korte tien minuten durende video uit, hoe je zelf gemakkelijk een hyperlapse video kunt maken.

afbeelding van Jooshua Franssen

JooshuaFranssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanJooshua