Video: 9 belichtingen binnen 1 minuut

Video: 9 belichtingen binnen 1 minuut

Senta Bemelman 2651
Vind jij het moeilijk om met verschillende belichtingen te werken? Bekijk snel het effect van 9 soorten studiobelichtingen binnen 1 minuut.

Je kunt licht in de studio gebruiken om de sfeer van je foto te beïnvloeden. Vind je het lastig om verschillende soorten belichtingen uit te testen? Met deze supersnelle video leer je direct hoe een belichting er in de praktijk uitziet. De bijbehorende icoontjes die je de titels ziet, geven weer waar het licht vandaan komt.

Ging het net iets te vlot? Hieronder zie je in het kort wat iedere belichting inhoudt en waar je de lichtbron(nen) plaatst.

1: Horror

Je kent de kampvuurverhalen uit je kindertijd vast nog wel. Hierbij vertelde iemand een eng verhaal en scheen met een zaklamp onder het gezicht naar boven voor een griezelig effect. Dit kun je ook in de studio doen door een lamp onder het gezicht van je model te plaatsen en naar boven te richten.

2: 1920 sfeer

Geef je foto een ouderwetse uitstraling door het licht van voren op je model te schijnen. Zet de lamp niet direct voor je model maar doe een stap naar links of rechts en plaats de lichtbron waar je staat. Draai de lamp zo, dat het licht op het gezicht van je model gericht is.

3: Artificial intelligence

Bij deze belichting maak je gebruik van een ringlamp en zorg dat deze om je lens heen zit. Hierdoor krijg je een frontale belichting.

4: Sci-fi

Bij deze belichting maak je gebruik van twee lichtbronnen die je aan beide kanten van het gezicht van onder naar boven schijnt. Je plaatst op beide lampen een kleurengel, in de video wordt gebruik gemaakt van een rode en een blauwe variant.

5: Verdrietig

Plaats een doorzichtig plastic of glazen plaat tussen de lichtbron en je model. Gebruik vervolgens een plantenspuit om de plaat nat te maken. Je ziet druppels verschijnen, waardoor het lijkt op regen. In de video staat de lichtbron aan de linkerzijde voor het model en wordt hij schuin belicht, zoals je aan de harde schaduw op de achtergrond ziet.

6: Film Noir

Deze spannende belichting zorgt ervoor dat alleen de ogen worden opgelicht. Door het gebruik van een luxaflex kun je specifiek de ogen belichten. Laat de onderdelen bijna volledig dicht en haal een compartiment weg. Kies het compartiment dat precies op de ogen van het model valt. Test eerst goed uit welk gedeelte het juiste onderdeel van het gezicht belicht. En gebruik een oude luxaflex die kapot mag gaan.

7: Heldhaftig

Maak gebruik van een lamp van bovenaf. In de video zie je dat dit mogelijk een gewonde plafondlamp is met een papieren omhulsel. Je kunt ook een lamp van bovenaf schijnen met een softbox. Laat eventueel je model een reflector onder het gezicht houden om het licht te weerkaatsen.

8: Ondervrager

Met dit type licht denk je aan scenes uit films waarbij detectives verdachten ondervragen. Je kan dit gevoel tot stand brengen door een lamp achter je model te plaatsen een naar de camera te richten. Hierdoor fotografeer je tegen het licht in.

9: Engel                                          

Laat het licht van bovenaf schijnen. Je kunt hiervoor dezelfde techniek gebruiken als bij het heldhaftige licht. Een softbox zorgt voor een zachte belichting.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta