Verwijder foto's pas als je thuis bent!

Amy Schutte 142
Soms ben je enthousiast aan het fotograferen, maar eindig je met tientallen (of meer!) foto’s van hetzelfde onderwerp. Dan is de verleiding groot om er een paar te verwijderen. Maar er zijn redenen waarom je dat niet zou moeten doen.

Zeker wanneer je wel eens van de burst modus gebruik maakt, heb je uiteindelijk vaak een heleboel foto’s die bijna hetzelfde zijn. Vaak kies je er één of twee uit, en de rest verwijder je op de computer. Dat kun je net zo goed al tijdens het fotograferen doen, om ruimte te besparen op je geheugenkaart. Maar er zijn redenen waarom je dat beter kan laten wachten tot na thuiskomst.

Verwijder foto's pas thuis om geen fotomomenten te missen

Om foto’s te wissen moet je even ‘je camera in duiken’. Naar je genomen foto’s, vervolgens de foto’s selecteren die je niet meer wil, verwijder, ok… Het kan zomaar dat je een ballet dansende eenhoorn mist die voor je neus voorbij komt, terwijl jij in je camera verdiept bent. Oké, een ballet dansende eenhoorn misschien niet, maar je kunt echt een goed fotomoment missen omdat je bezig bent met je ‘administratie’. Zonde!

Het haalt je uit het moment

Als je lekker bezig bent met fotograferen, raak je vaak in een soort ‘flow’. Naarmate je bezig bent krijg je vaak meer inspiratie en goede ideeën. Blijf daarmee bezig! Als je iets anders gaat doen, zoals foto’s wissen, dan gaat ook de inspiratie vaak liggen en raak je uit die ‘flow’. Terwijl je daar nog best gebruik van had kunnen maken om steengoede foto’s te maken. Bovendien raak je in een andere gedachtegang wanneer je gemaakte foto’s wist terwijl je nog bezig bent; je gaat wellicht voorzichtiger fotograferen.

Je ziet het niet goed op het LCD scherm

Een meer praktische, maar ook heel goede reden om geen foto’s direct van je camera te verwijderen: je kunt je foto’s helemaal niet goed beoordelen op het kleine LCD scherm. Een LCD scherm met vaak geen denderende resolutie, waar je waarschijnlijk in het volle daglicht op staat te turen. Je kunt vaak de details niet (goed) zien, en voor je het weet maak je een verkeerde beslissing. Zonde als je een foto hebt gewist waar de scherpte daadwerkelijk goed was.

Het is beter voor je geheugenkaart

Om je geheugenkaart een lang leven te geven, moeten we er een beetje lief voor zijn. Direct wissen, in camera, is helemaal niet zo goed voor je camera. Je kunt het beste al je foto’s van een shoot overzetten op je computer of een harde schijf. Nu kun je de geheugenkaart formatteren; de foto’s die erop stonden worden gewist. Doe dit in de camera en niet op de computer; het is belangrijk dat de camera en de kaart dezelfde taal spreken. (Niet letterlijk).

Hoe verwijder je dan wel foto's?

Bewaar je foto’s op de geheugenkaart tot je thuiskomt. Probeer altijd een reserve kaart bij je te hebben voor het geval de eerste vol raakt. Verplaats al je foto’s naar de computer of harde schijf en formatteer vervolgens je geheugenkaart in de camera. Zo verwijder je je foto's veilig!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy