De regel van derden is handig, maar niet heilig

Verbeter je compositie met deze tips

Redactie 1082
De compositie is het hart van je foto. Die compositie kan je foto dan ook maken of breken. Denk dus goed na over hoe je een onderwerp precies op de foto gaat zetten. Hier een aantal tips om jouw composities te verbeteren.

1: Denk simpel

Een goede compositie is vaak simpel. Denk dus niet te moeilijk. Zoek naar focus en fotografeer je onderwerp zonder rompslomp. Ga dus wat dichter bij je onderwerp staan of bekijk je onderwerp vanuit een andere hoek. Wat ook helpt: leg de scherpte op één punt met een groot diafragma (dat betekent dus een klein f-getal). Zo haal je een storende achtergrond in één klap weg.

2: Varieer

De kans is groot dat je vaak ‘liggende’ foto’s maakt. Daar is niets mis mee, maar tijdens het zoeken naar een mooie compositie kan het lonen om ook eens een staande of vierkante foto te maken. Een andere beeldverhouding zet je op scherp en laat je anders naar je omgeving en je onderwerp kijken. Probeer het maar eens, we zijn er zeker van dat je met mooie foto’s thuiskomt.

3: Zet regels opzij

De regel van derden is handig, maar niet heilig. Kijk dus in iedere situatie naar wat het beste past. En moet je daar de regel van derden voor aan de kant zetten, dan is dat maar zo! Plaats je onderwerp eens in het midden. Of probeer eens een verrassende compositie uit, bijvoorbeeld eentje waarbij je maar een klein deel van je onderwerp ziet.

 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie