Uitleg bij de foto: Lex Schulte

Uitleg bij de foto: Lex Schulte

Redactie 1375
Die rook, die kleuren en die creativiteit! Wat een waanzinnige plaat! Deze rookfoto van Lex Schulte (41) is een opvallend verschijnsel. Net als jullie waren wij zelf ook benieuwd hoe hij deze foto maakte. Lex vertelt je precies hoe hij dit doet in onze wekelijkse rubriek.


Iso: 100, sluitertijd: 1/200, diafragma: f-6.3. Foto © Lex Schulte 

‘Rook fotografie wilde ik al heel lang proberen. Toen ik een tijdje terug mijn eigen studioflitser kocht, kon ik dat eindelijk oppakken. Thuis ben ik in een donkere ruimte aan de slag gegaan. Eerst heb ik een zwart doek opgehangen voor de achtergrond en heb ik vervolgens de camera opgesteld. Ik heb in het licht scherp gesteld op het puntje van een staafje wierook en daarna de auto-focus uitgezet. Daarna heb ik de flitser vlak naast de rook gezet, in een hoek van 90 graden ten op zichtte van de lens. Daarnastak ik de wierrook aan en maakte ik in het donker foto’s van de rookpluimen. Ik gebruikte het modellicht van de flitser gebruikt om te zien wat er gebeurde.’ Modellicht ontstaat door het gebruik van een speciaal soort lamp om de belichting in te schatten.

‘In de nabewerking viel deze foto mij gelijk op omdat ik er een figuur in zag. Eerst heb ik het RAW-bestand voorzien van wat meer contrast en de hooglichten en witte tinten verhoogd. Daarna heb ik de foto omgezet in negatief.
Om tot de uiteindelijk Rorschach versie te komen heb ik de de nabewerkte foto geopend en de de canvas groote aangepast naar twee maal het aantal pixels in de breedte. Ook kun je dan aangeven om de foto rechts te plaatsen op het canvas. Daarna heb ik de foto voor een tweede keer geopend en deze gespiegeld. Vervolgens is de gespiegelde foto geplakt op het lege deel van het canvas. Dit geheel is opgeslagen, en daarna heb ik de stappen herhaald tot de foto in viervoud binnen een frame stond. ‘

Over Lex   

'Ik ben een groepsleerkracht in het basisonderwijs met een hobby; fotograferen. Dat doe ik al sinds mijn twaalfde en zes jaar geleden begon ik met digitale fotografie. Mijn camera heb ik  elke dag bij mij en vaak maak ik onderweg foto's. Op het web ben ik te vinden onder de naam meneerlex. Af en toe verkoop ik mijn werk via de Nationale Beeldbank of mijn eigen website, wat ervoor zorgt dat ik voldoende inkomen heb om mijn apparatuur  up to date te houden. Mijn voorkeur inde fotografie ligt vooral bij landschappen en straatfotografie. Maar ook voor een mooi portret of macro ben ik wel te porren.'

Apparatuur

'Ik maakte de foto's met een Olympus OMD E-M5 Mark II, M en een Zuiko 60mm macrolens. De flitser was een Godox RS400P.'

Fotografietips van Lex

 'Fotografeer in RAW, dan heb je meer ruimte in je foto om dingen aan te passen bij de nabewerking. Zet de flitser in een hoek van 90 graden ten opzichte van de lens, dan krijg je goed flitslicht. Maak ten slotte veel foto's en gebruik een statief om de afstand tussen lens en object gelijk te houden, zo behoud je de focus.

Wil je nog meer weten over rookfotografie? Bekijk deze videotutorial

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie