Uit een creatieve sleur komen

Aimée van Vuuren 238
Wanneer was de laatste keer dat je in een creatieve sleur zat? En wat doe jij eraan als je merkt dat je in deze situatie terecht bent gekomen? Wij vertellen hoe je het beste uit deze creatieve sleur komt.

De oplossing voor de creatieve sleur

Veel fotografen zoeken naar oplossing op internet als ze te maken krijgen met een creatieve sleur. Er is veel te vinden over fotografen die met hetzelfde probleem zitten en je krijgt veel ideeën toegeworpen om deze uitdaging aan te gaan. Het belangrijkste advies is: raak niet ontmoedigd om vervolgens je camera neer te leggen. Je moet juist doorgaan en blijven fotograferen. Om niet verveeld te raken kan je ervoor kiezen om voor een keer een ander onderwerp te fotograferen. Door het steeds hetzelfde te doen kan je makkelijk in een burn-out terecht komen. Als je je omringt met nieuwe onderwerpen dan komt er automatisch nieuwe inspiratie in je op en ben je gedwongen om meer technieken uit te proberen zodat fotograferen weer een uitdaging wordt. 

Ander licht vinden

Een eenvoudige verandering zoals het vinden van ander licht zou al kunnen helpen om weer nieuwe interesse te creëren voor fotografie. Maak je vaak foto's in een studio waar je alle controle hebt over het licht? Ga dan een keer naar buiten waar je totaal geen controle hebt en vind verschillende manieren om met natuurlijk licht te werken. Een fotograaf die juist met natuurlijk licht werkt kan zich uitdagen door de ins en outs te leren kennen van kunstmatig licht. 

Lees ook: inspiratie om een fotografie sleur tegen te gaan

Vind een ander perspectief

Veel fotografen fotograferen alleen maar vanuit ooghoogte, dat is vaak een automatisme geworden. Neem de uitdaging aan en leer op andere manieren een foto te maken. Ga je op je buik liggen, ga (voorzichtig) op iets hoogs staan, zorg dat je het juiste perspectief zoekt voor jouw onderwerp. Het zal je helpen om een nieuwe wereld te openen van perspectieven waardoor het onderwerp op de foto interessanter kan maken. 

Vastlopen in de creatieve sleur

Het vastlopen in de creatieve sleur is vaak frustrerend en ontmoedigend. Het is gemakkelijk om toe te geven aan de implus om je camera neer te leggen, je apparatuur op te bergen en het fotograferen te vergeten. Een pauze kan voordelig zijn maar je kan niet verwachten dat de motivatie weer terugkeert als je besluit uiteindelijk weer de camera op te pakken. Om uit de creatieve sleur te komen moet je je gewoontes gaan veranderen. Succes en blijf vooral fotograferen! 

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée