Zo doe je dat: toffe groepsfoto’s maken

Amy Schutte 1085
Een hele groep op de foto zetten is een flinke uitdaging. Hoe maak je leuke, scherpe groepsfoto’s terwijl je ook nog de regie in handen houdt?

Sowieso is het handig om je camera al een beetje onder controle te hebben wanneer je begint met groepsfoto’s. Er is immers zoveel om aan te denken! Met deze tips moet het zeker lukken.

Goede locatie voor groepsfoto’s

Als je beschikt over een studio kun je natuurlijk in de studio aan de slag gaan en hoef je verder niet te zoeken naar een geschikte locatie voor je groepsfoto's. Maar een leuke externe locatie kan heel goed werken voor groepsfoto’s, en soms is het handiger om dat te doen. Bij gezinnen met jonge kinderen bijvoorbeeld, die veel meer op hun gemak zijn in hun eigen huis of tuin waar ze ook hun eigen spullen hebben. Zorg wel voor een rustige achtergrond. In een groepsfoto gebeurt per definitie al veel; er zijn veel gezichten om naar te kijken. Als er op de achtergrond dan ook nog een boel gebeurt, wordt het al snel rommelig. Een heg of bomen op de achtergrond werkt dan ook goed, helemaal als je die onscherp kunt maken door de scherptediepte goed te kiezen.

Scherptediepte

Veel portretfotografen geven er de voorkeur aan om een foto te maken waarbij de achtergrond onscherp is. Het scherptevlak loopt in de diepte, vanaf een bepaalde afstand voor de lens is je foto scherp, tot een stuk erna waarna het beeld weer onscherp wordt. Dit is de scherptediepte, en deze kun je beïnvloeden door je diafragma opening te wijzigen, een langere of kortere brandpuntsafstand te kiezen of de afstand tussen jezelf en het onderwerp te veranderen. Wanneer je meerdere mensen op moet stellen, in groepsfoto's, heb je natuurlijk meer kans dat er mensen buiten het scherptevlak gaan vallen.

Iedereen scherp

Inmiddels weet je wellicht dat je bij portretfotografie altijd scherpstelt op de ogen. Maar nu zijn er zoveel ogen! Kies een persoon in het midden. Om iedereen scherp op de foto te hebben is het zaak om een zo groot mogelijke scherptediepte te hebben. Deze kun je eventueel uitrekenen met zogenaamde dof (depth of field) tabellen. Door de juiste scherptediepte te gebruiken weet je zeker dat ook de personen op de achtergrond scherp op de foto staan. Vergeet niet dat eenderde van de scherptediepte ligt voor het punt waarop je scherp stelt en tweederde ligt erachter. Stel dat je een foto maakt van mensen die vier rijen dik opgesteld staan. Je moet dan dus op iemand in de tweede rij scherpstellen om maximaal gebruik te kunnen maken van de scherptediepte in je foto.

Spontane groepsfoto’s

Je kunt natuurlijk de hele groep laten poseren. Het nadeel is dat het niet heel erg persoonlijk is. Laat de groepsleden bijvoorbeeld met elkaar praten. Vraag iemand een grapje te vertellen, de meest logische persoon binnen de groep (de grapjas). Is iedereen gespannen? Vraag iedereen om de beurt de beste eigenschap van de persoon naast hem of haar te vertellen. Dat levert gegarandeerd lieve glimlachen op.

Gebruik een statief

Sowieso heb je, wanneer je een statief gebruikt, geen last van camera shake - onbedoelde beweging in je foto doordat je handen of armen wat beginnen te trillen. Maar het heeft nog een voordeel. Je kunt vanaf exact hetzelfde standpunt een aantal foto’s maken, al dan niet in burst modus. Zeker met een grote groep zul je zien dat er altijd net iemand zijn ogen dicht heeft of wegkijkt. Door een serie te maken vanaf hetzelfde punt, kun je eventueel later foto’s samenvoegen in de nabewerking en alle dichte ogen of wegkijkers vervangen door een betere take van diegene.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy