Tips: Zo maak je onvergetelijke verjaardagsfoto’s

Tips: Zo maak je onvergetelijke verjaardagsfoto’s

Liesbeth Wesdijk 656
Zeker als je nog jong bent, is een verjaardag een dag om naar uit te kijken en nooit te vergeten. Kinderen zitten vol verrassingen, zorg er dus voor dat je klaar bent om deze momenten vast te leggen. Hier wat tips voor mooie verjaardagsfoto’s.

Ze groeien zo snel!

Voor je het weet zijn ze al weer groot, fotografeer elke verjaardag dus. Pak juist de details zoals de taart en de kadootjes. Probeer zoveel mogelijk te fotograferen met natuurlijk licht, dus binnen vlak bij het raam als dat kan. En anders eventueel een externe flitser. Gebruik een hoog diafragma (= kleine f-waarde) voor een wazige achtergrond. Maar houdt ook je sluitertijd in de gaten omdat kinderen nu eenmaal snel bewegen.

Leg hun uitdrukking vast

Kinderen zijn druk en hebben altijd plezier, zeker op hun verjaardag. Let op hen tijdens hun spel en probeer juist dan hun uitdrukking vast te leggen. Niks leukers dan een schaterend kind op de foto toch? Als je binnen fotografeert zet je ISO dan wat hoger zodat je met een snellere sluitertijd kunt werken. Gebruik eventueel de (externe)flitser.

Close-ups

Maak mooie detailfoto’s met een onscherpe achtergrond. Het uitblazen van de kaarsjes leent zich daar natuurlijk uitstekend voor of de verrukte gezichten bij het kado’s uitpakken. Of andere bijzondere momenten.

 

Maak herinneringen

Let niet alleen op de jarige, maar fotografeer ook andere bijzondere momenten. Kinderen die met elkaar spelen, een knuffelmoment met oma etc. Let op je compositie. Probeer het verjaardagsgevoel duidelijk te pakken. Bijvoorbeeld door de ballonnen en slingers goed in beeld te hebben.

Verrassing!

Spontane foto’s zijn altijd het leukst. Iedereen verwacht en krijgt de standaard portretten, maar probeer ook eens te focussen op de onverwachte momenten. Zorg dat je sluitertijd vrij hoog staat, zodat er geen bewegingsonscherpte ontstaat. Stel scherp op het gezicht in de meeste gevallen, zodat de achtergrond wazig is en er geen storende elementen zichtbaar zijn.

Laat ze lekker gaan

Ga de kinderen niet dirigeren waar ze moeten staan of zitten voor een leuke foto, zo gaat alle spontaniteit weg en voor je het weet zit je met tien huilende kinderen op een feestje. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Geniet van de momenten en leg ze vast voor later, wanneer ze groot zijn. En dat is sneller dan je denkt. 

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth