Tips: waterdruppels fotograferen

Tips: waterdruppels fotograferen

Liesbeth Wesdijk 1277
Niks fijner dan met je camera in je hand er op uit trekken, naar buiten! Maar soms is het weer gewoon echt te slecht en blijf je liever lekker warm en droog thuis. We geven je een aantal tips voor creatieve fotografie van waterdruppels, binnenshuis!

Waterdruppels hebben iets intrigerends. Het is nog een hele kunst om de beweging van een druppel te bevriezen. We laten je zien hoe je van die prachtige, abstracte foto's kunt maken.

Ontwerp je druppel

Gebruik een schaal voor de waterdruppelfoto's. Als je een felgekleurde neemt, zal dat een extra dimensie aan de druppels geven. Heb je alleen een doorzichtige, dan kun je een gekleurd stuk karton of papier er achter plaatsen. Zorg ervoor dat je schaal echt goed schoon is, een haar o.i.d. zal erg opvallen op je foto.
Je kunt de vorm van de druppel controleren door de hoeveelheid water in je schaal aan te passen.

Je apparatuur voorbereiden

Gebruik een statief, dat heb je echt nodig. Stel alles zo op dat je de druppel in je shot vangt. Zet de camera op de handmatige modus en focus op het punt waar de druppel zal verschijnen. Houdt je vinger b.v. op die plek zodat je een punt hebt om op te focussen.
Gebruik een snelle sluitertijd (ca. 1/200 sec) en zet je diafragma op f/4 of f/5, zodat je een mooie wazige achtergrond krijgt. Do je flitser aan en maak de ruimte donker. Je bent er nu klaar voor.

Het gaat om de timing

De timing voor de perfecte foto is het moeilijkst. Gebruik een pipet of een oogdruppelaar om mooie druppels te creƫren van dezelfde grootte. Houdt die op een bepaalde, vaste afstand van het water in de schaal en laat een druppel in het water vallen. Neem snel achter elkaar een aantal foto's, gebruik eventueel de 'burst-mode'. Bekijk je foto's en herhaal dit proces. Tot je de perfecte foto(s) hebt.

Varieer in vloeistoffen en hulpmiddelen

Behalve water kun je natuurlijk ook andere vloeistoffen gebruiken zoals melk of cola. Ook kun je kleurmiddelen voor voeding gebruiken voor nog meer afwisseling. Als je vloeistof wat dikker is, zul je hele andere druppels krijgen.
Gebruik een lepel of een vast object om je druppel op te laten vallen, dit geeft weer een heel ander effect. Laat een aantal druppels achter elkaar vallen en zet dat op de plaat. Je kunt hier echt je creativiteit op loslaten.

Een mooi voorbeeld van een druppelfoto in onze lezersgallery is gemaakt door Kozan Albers. Heb jij ook zo'n mooie foto, plaats die dan!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth