Tips voor sportfotografie

Amy Schutte 635

Het seizoen om lekker buiten te sporten is in volle gang. Of het nu om een competitie gaat of over sport en spel op de camping, sportfotografie is lastig omdat je onderwerpen veel in beweging zijn.

Met deze tips ga je voorbereid op pad, en draai je jehand niet meer om voor sportfotografie.

Sluitertijd bij sportfotografie

Als je een sport evenement of wedstrijd wil vastleggen, heb je meestal met bewegende onderwerpen te maken. Bewegende onderwerpen kun je ‘bevriezen’ in de foto, of je kunt bewust bewegingsonscherpte in je foto opnemen. Hiermee kun je bijvoorbeeld ‘pannen’, o de beweging nog eens extra te benadrukken. Om een bewegend onderwerp te bevriezen heb je een korte sluitertijd nodig. Hoe snel is natuurlijk afhankelijk van het licht en de snelheid; een wielrenner heeft een kortere sluitertijd nodig dan een turnster.

Snel glas

Snel glas is een objectief met een grote maximale diafragma opening. Het wordt snel glas genoemd, omdat je dankzij het grote diafragma, dat meer licht binnenlaat, een kortere sluitertijd kunt kiezen en nog steeds voldoende lichtopbrengst hebt. Hierdoor kun je ook bij iets minder omgevingslicht je sporter nog ‘bevriezen’. Aanrader dus voor sportfotografie!

Wees niet bang voor hoge ISO bij sportfotografie

ISO bepaalt eigenlijk de lichtgevoeligheid van je camera; de ISO maakt het mogelijk om zowel in fel daglicht als in een donkere ruimte foto’s te maken. Het verhogen van de ISO heeft wel consequenties: er kan ruis in je foto ontstaan. Camera’s (en sensors) worden steeds beter, dus het gevaar van ruis is al veel minder groot dan een aantal jaar geleden. Maar het ligt nog steeds op de loer. Hoe lager de ISO, hoe minder ruis. In hallen zal de lichtopbrengst hoogstwaarschijnlijk echter beperkt zijn.

Lange lens

In veel gevallen kun je bij sportfotografie, zeker bij evenementen, niet zo heel dichtbij komen. Een lange lens, waarbij je het onderwerp gemakkelijk dichterbij kunt halen, is dan geen overbodige luxe. Anders wordt je foto een zoekplaatje, en dat maakt het ook niet makkelijk om op het juiste punt scherp te stellen.

Autofocus bij het fotograferen van sport

Zorg dat je de autofocus van je camera en objectief, en de verschillende manieren waarop je autofocus kunt gebruiken, goed onder de knie hebt. Vaak heb je bij sportfotografie niet veel tijd om met je camera te rommelen, want voor je het weet mis je een moment. Voor bewegende onderwerpen is continue autofocus meestal aan te raden.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy