Tips voor het maken van optimale scherpte foto’s

Tips voor optimale scherpte

Zsarisse Knol 206
In fotografie wordt de term ‘optimale scherpte’ gebruikt om een foto te beschrijven waarbij het hoofd onderwerp in scherpe focus is, met strakke lijnen, scherpe details en geen vervangingen. Dit niveau van scherpte is een van de manieren om werkelijk een opvallend beeld te maken.

Gebruik het scherpste diafragma

Objectieven kunnen alleen de scherpste foto’s bereiken bij een bepaald diafragma. Dit is voor ieder objectief verschillend, maar is meestal twee of drie stops vanaf het grootste diafragma. Denk aan waardes rond de f/8.

Schakel naar single spot autofocus

Wanneer je aan het focussen bent, willen de meeste camera’s zoveel mogelijk van de hele scène zo scherp mogelijk opvangen. Dit is prima, als je over het algemeen de details wilt kunnen zien, maar het betekent wel dat geen enkel object super scherp is.

Schakel daarom over naar een enkelpunt scherpstelmodus. Dit zorgt ervoor dat je camera op één punt gaat focussen, meestal middenin het scherm. Voordat je een compositie maakt voor je shot, focus je camera door op je onderwerp te richten en de knop half ingedrukt houden. Dit houdt je onderwerp zo scherp mogelijk. Je kunt de autofocusspot ook verplaatsen in je compositie, want het is natuurlijk niet altijd nodig om het scherpste gedeelte precies in het midden te hebben!

Verlaag je ISO

Des te hoger je ISO-waarde is, des te meer je digitale ruis in je foto’s gaat zien. Dit zorgt ervoor dat de scherpe details wazig worden, hierdoor beïnvloedt het ook de scherpte van het beeld.

Waar het mogelijk is, gebruik je een lage ISO. Dat is  vaak 100 of 200. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je hierdoor minder lichtgevoelig fotografeert. Je zult een groter diafragma of een langere sluitertijd moeten gebruiken. Helpt dit je scherpte juist in het gedrang? Overweeg dan een flitser of andere extra lichtbron!

LEES OOK: Eenzame snoep- en drankautomaten in Japan

Verwijder eventuele UV-filters

Bij het gebruik van filters verminder je de scherpte van je objectief, wat je uiteindelijke foto zal beïnvloeden. Maak er geen gebruik van als het niet nodig is.

Zorg dat je statief stabiel is

Het doel van een statief is om je camera zo stil mogelijk te houden, dus je moet ervoor zorgen dat het netjes en stevig staat. Zorg ervoor dat je de middelste kolom en de poten van je statief niet verder uitstrekt dan nodig is. Hoe langer je je statief uitstrekt, hoe meer het zal gaan wiebelen. Als het gaat wiebelen, is het natuurlijk moeilijk om een haarscherp beeld te krijgen.