Tips voor macrofotografie

Siem van Woerkom 234
Een paar eenvoudige tips, waardoor jouw macrofotografie geweldig zal zijn.

Macrofotografie is soms lastig. Maar dat hoeft heus niet altijd zo te zijn. Door een paar eenvoudige trucs te gebruiken, ben je haast zeker voor geweldige macrofotografie.

Vereenvoudig de onderwerpen en kleuren 

Mooie macrofotografie bestaat uit zorgvuldig gekozen compositie. Dat wil zeggen, de elementen in de foto's zijn op de mooiste manier gerangschikt. Dus als jijzelf geweldige macrofotografie wilt vastleggen, moet je ook je composities zorgvuldig kiezen.

Begin met het kiezen van een onderwerp voor je foto. Als je eenmaal je onderwerp hebt gevonden, focus je je alleen daarop. Als er verdwaalde takjes op de achtergrond liggen, haal deze dan weg. 

Naast het verwijderen van alle fysieke afleiding, doe je dit ook met alle storende kleuren. Een macrofoto moet maximaal drie kleuren hebben, eventueel vier als je echt worstelt, maar niet meer dan dat. Te veel kleuren kunnen chaos veroorzaken.

Vergroot de afstand tussen onderwerp en achtergrond

De beste macrofotografie achtergronden zijn schoon en eenvoudig. Ze laten het onderwerp niet wegvallen. In plaats daarvan vullen ze het onderwerp aan en helpen het op te vallen.

Eén manier is om de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond te vergroten en een zeer breed diafragma te gebruiken (iets in het bereik f / 2.8 tot f / 4).

Hoe verder het onderwerp zich op de achtergrond bevindt, hoe groter het diafragma dat nodig is om alles scherp te houden. En dus bij zeer grote openingen wordt de hele achtergrond wonderlijk wazig. Dit wordt bokeh genoemd. Onthoud dat als het gaat om macrofotografie achtergronden, bokeh bijna altijd scoort.

Schiet in de zon voor een bokeh macrofotografie achtergrond 

Als je geweldige bokeh in je macrofotografie kunt maken, ben je praktisch zeker van een geweldige foto, omdat het je schot zal doen opvallen.

Hier is een simpele truc die je kunt gebruiken: schiet in de zon. Wacht eerst tot de zon laag aan de hemel is ('s morgens vroeg of laat in de middag). Zoek vervolgens een onderwerp en plaats dat onderwerp tussen jou en de zon in. Zorg ervoor dat de zon achter je onderwerp staat. Zoek totdat de zon wordt opgebroken, door bijv. takken, bladeren etc. Onderbroken zonlicht zorgt uiteindelijk voor de beste bokeh. Die zonnestralen produceren geweldige achtergronden.

Zoek schaduw-zoncombinaties

Hier is een laatste tip over macrofotografie. Als je prachtige, pastelkleurige kleuren in je macrofoto's wilt, gebruik dan schaduwzoncombinaties. Wanneer de zon laag aan de hemel staat, ga je op zoek naar onderwerpen. De schaduwen zullen lang zijn, dus je zou geen enkel probleem moeten hebben om een ​​mooi onderwerp in de schaduw te vinden. Dit werkt verbazingwekkend goed, omdat de zonnige achtergrond zacht en goudkleurig zal zijn. Goud licht is geweldig voor bokeh en zorgt voor prachtige macrofotografie beelden.

Als je dit zult doen, zal jouw macrofotografie geweldig zijn.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem