Auto's fotograferen? Zo moet dat

Tips voor het fotograferen van auto’s

Tieme Snijders 2557
Auto’s fotograferen is moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Het lijkt makkelijk, gewoon ‘even een plaatje schieten’ van een auto. Maar probeer de essentie van de auto maar eens te vangen. Dat is nog een hele uitdaging. In dit artikel geven wij jou tips om jouw autofotografie naar een hoger niveau te tillen.

Dure sportwagens

Eerlijkheidshalve is het fotograferen van een Ford Focus niet zo interessant. Het wordt een stuk interessanter als je een Ferrari of Maserati voor de lens krijgt. Vaak zitten er in dit soort dure sportwagens veel meer details verwerkt dan in veel verkochte leaseauto’s. Maar die zie je niet elke dag. Mocht de mogelijkheid zich aandienen, observeer eens een dure sportwagen. Laat de lijnen van de auto goed op je inwerken en zoek naar de verfijnde details.

Behalve de auto, is ook de locatie van belang. De locatie moet niet afleiden van de auto. Maar je wilt wel dat het past in het plaatje. Je wilt ervoor zorgen dat de auto er aantrekkelijk uitziet.

Locaties

Je hebt verschillende opties voor wat betreft locaties. Afhankelijk van het soort foto’s dat je maken wilt kun je denken aan een industrieterrein voor foto’s met diepte, wil je meer een soort van persfoto’s maken kun je denken aan een omgeving waar weinig afleiding te vinden is. Zoals buiten de bebouwde kom, waar je veel gebruik kunt maken van het landschap en de natuur die daar omheen ligt.

Vermoedelijk komt de volgende tip er niet veel aan te pas. Maar mocht de mogelijkheid zich voordoen, gebruik het dan! Als het lukt, probeer dan eens te kijken of je een auto kan fotograferen bij een bekende met een grote garage. Maak van de grote garage een studio. Op die manier heb je alle controle over het licht en kun je alle tijd nemen om veel ‘cleane’ foto’s te maken.

Als je de (sport)wagen buiten fotografeert bedenk je dan goed dat je weinig controle hebt over het aanwezige natuurlijke licht. Denk goed na over de instellingen die je gaat gebruiken. Fotografeer bij voorkeur niet midden op de dag. Het zonlicht is dan erg hard wat voor erg vervelende reflecties kan zorgen. ’s Ochtens vroeg of ’s avonds tijdens zonsondergang heb je mooi licht tijdens het gouden uur.

Verschillende hoeken

Eenmaal bedacht waar en wat voor auto je op de foto gaat zetten, denk dan goed na over de hoeken waarin je de auto wilt gaan fotograferen. Neem de auto goed in je op, werp een blik in het interieur en kijk naar verfijnde details. Zeker bij de wat duurdere sportwagens. Experimenteer, ga je door knieën, houdt de camera eens boven je hoofd.
Sta er ook bij stil dat een polarisatiefilter uitermate handig kan zijn om reflecties uit de spiegelende lak of ramen te halen.

Zoals eerdergenoemd, let ook goed op de details. Bij de wat duurdere auto’s besteden fabrikanten vaak extra aandacht aan details, zoals de velgen van de auto, badges en (verchroomde) uitlaatspruitstukken.

Velg BMW

Interieur

Uiteraard wil je wat foto’s maken van het interieur. Dat is de plek waar de bestuurder de meeste tijd doorbrengt. Ook daar zitten vaak leuke details. Logo’s van de fabrikant gestikt in de hoofdsteunen op de stoel. Lederen bekleding met contrasterende stiksels, je kunt het zo gek niet bedenken of de fabrikant van een luxe automerk verwerkt het in zijn wagens. Houdt ook rekening met je instellingen. Pas deze aan als je eerst foto’s van het exterieur gemaakt hebt.

Ferrari

Panning

Een andere tak van autofotografie is autosport. Er zijn een aantal circuits in Nederland waar regelmatig races verreden worden. Lijkt het je leuk om daar eens naar toe te gaan,probeer de auto’s te ‘pannen’. Beweeg met je camera met de auto mee en druk de foto af. Gebruik een wat langere sluitertijd om de beweging vast te leggen, terwijl je met de camera meebeweegt met de wagens.

 

Bekijk ook eens deze foto ter inspiratie, een Lamborghini Huracán van Erik Bertels.