Tips voor foto’s van de herfst

Tips voor foto’s van de herfst

Nadja Geskus 911
De herfst komt eraan. Jammer dat de zomer voorbij is? Jawel, maar foto’s maken in de herfst kan bijzonder leuk zijn. De kleuren in de natuur nemen de meest mooie tinten bruin en oranje aan. Maar hoe fotografeer je deze nou op zijn best? Wij hebben een aantal tips voor je klaargezet om de herfstkleuren van je beeld te kunnen laten spatten!

Witbalans

De witbalans is erg belangrijk als je mooie kleuren op beeld wilt hebben. Het kan echter zo zijn, dat je deze tijdens het fotograferen meerdere malen moet aanpassen, afhankelijk van wat het weer doet. Experimenteer hier mee en schrijf je bevindingen op. Zo kun je de volgende keer snel zien wat handig is bij een bewolkte dag of juist bij een zonnige dag. Probeer alles wat je maar kunt bedenken. Het is een geweldig leermiddel!

Tips voor foto’s van de herfst

Filter

Soms kunnen filters goed van pas zijn. Bij een mistige ochtend kun je bijvoorbeeld goed een polarisatiefilter gebruiken. Zo kun je wat meer door de mist heen kijken. Ook helpt zo’n filter om de reflecties in water tegen te gaan en wordt het blauw van de lucht nog mooier. Als de lucht nou heel helder is, maar de omgeving donker, gebruik dan een grijsverloopfilter. Zo krijg je de belichting wat meer gelijk.

Tijd

De beste tijd van de dag om de herfstkleuren te fotograferen is vroeg in de ochtend of in de avond. Het licht is zachter op deze tijden en dat zorgt voor rijke, diepe herfstkleuren. Het licht in de middag is meestal hard, vooral op een zonnige dag. Dat betekent natuurlijk niet dat je dan niet in de middag kunt fotograferen, maar je moet je wel bewust zijn van de andere resultaten die je dan krijgt.

Statief

Zorg ervoor dat je een statief bij je hebt. Misschien wil je wel een ondiepe scherptediepte instellen, zodat de achtergrond wazig wordt. Maar zorg er natuurlijk wel voor dat je onderwerp scherp blijft! Met een lage ISO worden je foto’s ook zo scherp mogelijk. Als het donker weer is, zal de ISO waarschijnlijk wel omhoog moeten.

Tips voor foto’s van de herfst

Water

Water kan een prachtige rol spelen in je beeld. Herfstkleuren reflecteren namelijk prachtig in het water. In de vroege ochtend kan het oppervlak van een vijver of meer heel stil zijn en dus een perfect moment om jouw ultieme spiegelbeeld foto te maken. Dit type schot kan dé speciale foto zijn waar je naar op zoek bent. Ook mist bij het water kan prachtig zijn. Uiteindelijk verdwijnt de mist weer, dus je zal wel op tijd moeten zijn. Dezelfde scène onder verschillende weersomstandigheden zal zorgen voor twee totaal verschillende foto's. Leuk om naast elkaar te zetten!

Emoties

Als je door een bos heen loopt, krijg je een bepaald gevoel mee. Zeker als het bijvoorbeeld net geregend heeft en je de heerlijke geur van het natte bos ruikt. Probeer deze emoties te verwerken in je foto’s. Ze zullen een extra dimensie toevoegen aan je beelden.

Verrassing

Tijdens de herfst zijn een hoop dieren actief. Het is natuurlijk wel wat lastig soms om deze te spotten. Maar mocht je ze tegen komen, is het extra leuk om deze op de foto te kunnen zetten. Probeer je niet alleen te focussen op de herfstkleuren. Je moet ook een onderwerp hebben in je foto! Wees klaar voor een shot die als verrassing komt. Neem je camera overal mee naar toe, maar vergeet niet dat het weer zo kan omslaan. Zorg er dus voor dat je jezelf en je camera tegen het weer kunt beschermen.

Tips voor foto’s van de herfst

Foto´s gemaakt door Janek Sedlar

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja