Tips voor een geslaagde vakantiefilm

Redactie 83
Naast het vastleggen van je trip met foto's, kan het ook de moeite waard zijn om de filmfunctie van je camera te gebruiken. Bewegend beeld geeft een andere dimensie aan je materiaal en kan tot een bijzondere vakantiefilm leiden. Maar hoe ga je te werk als je eenmaal met je camera in de aanslag staat? We helpen je een stukje op weg.

Stel je camera goed in

Veel moderne spiegelreflexcamera's en compacte systeemcamera's kunnen tegenwoordig filmen in full hd-resolutie met maixmaal 50 of 60 beelden per seconde. Voor vloeiende filmpjes heb je genoeg aan 24 of 25 bps, maar als je met 50 of 60 bps filmt kun je achteraf de beelden vertraagd afspelen voor een mooi slow-motion-effect. Maak gebruik van deze optie!

Leg de nadruk op de mensen

Uitgestrekte landschappen zijn prachtig om te zien tijdens je reizen. Het echter moeilijk om dezelfde indruk over te brengen op een tv of beeldscherm. Het reisgezelschap dat samen allerhande avonturen meemaakt, is veel interessanter en betekenisvoller om naar te kijken. Dan hebben we het dus niet over poseren voor een monument, maar de momenten dat ze zichzelf zijn en met elkaar omgaan. Leg de nadruk op wie ze zijn, want het gaat uiteindelijk om hen.

Wees selectief

In het digitale tijdperk is het heel makkelijk om uren en uren aan beeldmateriaal te maken. Dit betekent echter ook dat je straks uren aan het monteren bent bij het maken van je film. Probeer dit te vermijden en film niet alles wat los en vast zit. Je houdt zo meer bruikbaar materiaal over, nabewerking gaat makkelijker en je bent niet die reiziger die alleen maar met zijn of haar camera bezig is.

Neem interviews af

Is er een moment van rust? Stel je reisgenoten eens wat vragen met de camera erbij. Dit zal je, vooral in het begin, niet door iedereen in dank worden afgenomen, maar het is wel de moeite waard. Zo vang je een moment dat niet meer terug zal komen. Zeker als je kinderen hebt, is het een leuke manier om een openhartige reflectie te krijgen.

Beweeg niet teveel

Houd de camera zo stil mogelijk. Video's die continu bewegen omdat je loopt, rent of springt, hebben een leuk homevideo-sfeertje, maar zijn niet altijd leuk om naar te kijken. Probeer het simpel aan te pakken: richt, druk de opnameknop in en houd het shot vast minstens vijf seconden vast voor je iets anders gaat filmen of een ander standpunt aanneemt.  Nu kan er van alles gebeuren in je kader, zonder dat de kijker zeeziek wordt.

Gebruik een statief of beeldstabilisatie

Film vanaf een statief waar mogelijk, of zet de camera op een stevige ondergrond. De resultaten zien er daardoor meteen een stuk professioneler uit. Heb je geen zin om met een statief rond te zeulen? Dan is een lens of camera met beeldstabilisatie een uitkomst. Hiermee krijg je ook wanneer je uit de hand filmt redelijk stabiele beelden. Heb je geen statief of beeldstabilisatie voor handen? Zoom dan zoveel mogelijk uit.

digifoto Starter

Dit artikel werd geschreven door Thomas Kouveld en gepubliceerd in digifoto Starter 2.2015. Wil je meer tips, basiscursussen en interviews lezen? Neem dan nu een abonnement op digifoto Starter. Een losse editie nabestellen doe je hier

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie