Zonder dure belichting toch een perfecte foto

Tips voor de perfect belichte portretfoto (met een klein budget)

Jasper Bol 380
Wil je de perfecte portretfoto schieten, maar heb je niet de financiële middelen om professionele en vaak dure apparatuur aan te schaffen? Denice Duff (52) – bekend als portretfotograaf en voormalig model en actrice – geeft een aantal waardevolle tips om zonder professionele apparatuur, de perfecte portretfoto te schieten.

Stel je model op zijn gemak

Gewapend met slechts daglicht en een simpele reflector, probeert Denice de perfecte belichting voor haar modellen te creëren. Hiermee wil ze niet alleen de kosten drukken, maar er ook voor zorgen dat haar modellen niet geïntimideerd raken door een overdaad aan apparatuur. ‘Iedereen die ik fotografeer is bang om er angstig, moe en te zwaar uit te zien op een portretfoto. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat mensen zich niet zo voelen’, aldus Denice.

Goedkoop reflectiescherm

In het interview geeft Denice bijvoorbeeld de tip dat een grote plaat piepschuim van de lokale winkel voor kantoorartikelenwinkel kan dienen als reflectiescherm. Soms werkt dit volgens Denice zelfs nog beter dan een professionele reflector, omdat piepschuim zachter licht reflecteert. Let bij hierbij ook altijd op de positionering van de ramen in de ruimte. Een aantal ramen levert meestal meer dan genoeg natuurlijk licht op, waardoor kunstlicht overbodig is. ‘Het is als biljarten met natuurlijk licht’, aldus Denice. Daarbij gebruikt ze simpele lappen stof als kleurenfilter, die ze met ducttape voor de ramen hangt.  Nog een tip: gebruik bij voorkeur polyester. Polyester is weliswaar duurder, maar het kreukt niet nadat je het in je fototas hebt gepropt.

Handige tips

Kijk de onderstaande video voor alle handige tips over hoe je zonder je bankrekening leeg te trekken, toch de perfecte belichting voor je model kunt creëren.

 

afbeelding van Jasper Bol
Door: Jasper Bol

Jasper Bol | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jasper