Safari fotografie tips

Tips voor de mooiste safari foto's

Zsarisse Knol 187
Wanneer je op safari bent is het niet zo makkelijk om een goede foto te maken. Je hebt misschien geoefend in de dierentuin, maar je zult zien dat wilde dieren niet perfect stilstaan voor je foto. Gelukkig zijn er tips die je kunnen helpen toch mooie foto's te maken.

1. Ben je 'compleet'?

Om een goede foto te maken op safari, moet je er eerst voor zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt en dat begint met je fotocamera en accessoires. Zorg er ook voor dat je camera helemaal opgeladen is en dat je extra batterijen mee hebt. Vergeet niet een lensdoekje mee te nemen om je apparatuur goed schoon te houden.

2. Kies de juiste tijd

Wanneer je gaat fotograferen moet je altijd rekening houden met het moment van de dag. Als je overdag wilt gaan fotograferen dan kan het licht hard en te fel zijn. Dat geldt voor alle soorten fotografie, maar zeker ook op safari. Het beste licht is een half uur voor zonsopkomst of zonsondergang, dit word ook wel het gouden uur genoemd.

3. Pas de ISO aan

Als je slecht licht hebt, wees dan niet bang om een hogere ISO-waarde te gebruiken (zoals 6400 of hoger). Soms moet je kiezen en dan heb je liever een beeld met (veel) ruis, dan een bewogen beeld! Als je foto korrelig is, dan kan je dat nog aanpassen in de nabewerking. Met bewegingsonscherpte lukt dat een stuk minder goed.

LEES OOK: Wildlife fotografie: 5 tips

4. Maak gebruik van een snelle sluitertijd op safari

Er zijn dieren die heel snel bewegen, deze zijn dan moeilijk om vast te leggen. Neem een vogel die in de lucht vliegt... Wil je die volledig scherp fotograferen, dan heb je een snelle sluitertijd nodig om dat zo te kunnen vast leggen. Gebruik een sluitertijd van 1/3200 seconde bijvoorbeeld.

5. Draag geen dierenprints!

Dierenprints zijn in de mode, maar draag je een luipaardprint naar een groep zebra's, dan kun je deze prooidieren nog best wel aan het schrikken maken! Kies op safari eerder voor camouflagekleuren, zodat je niet opvalt in de omgeving.