Tips om regen te fotograferen

Tips om regen te fotograferen

Nadja Geskus 947
In ons koude kikkerlandje regent het erg vaak. En hoewel het dan verleidelijk is om lekker binnen te blijven, kun je er ook juist op uit gaan om prachtige foto’s te maken van de regen. Hoe? We geven je een aantal handige tips!

Apparatuur

Iedereen weet dat elektronica niet zo goed tegen regen kan. Ondanks dat er tegenwoordig camera’s worden gemaakt die spatwaterbestendig zijn, kun je er toch het beste voor zorgen dat je apparatuur goed beschermd wordt tegen de regen. Dit kun je doen met een beschermhoes, een plastic tas of een vuilniszak die je gebruikt om over je camera en lens heen te leggen kan ook prima werken! Bij lichte regen en weinig wind kun je ook een paraplu en zonnekap gebruiken.

Tips om regen te fotograferen

Sluitertijd

Als je regen gaat fotograferen kun je het het beste eerst eens proberen met een lange sluitertijd. Het gevaar is dan wel dat je bewegingsonscherpte krijgt, maar dit kun je simpelweg oplossen met een statief. Maak eerst eens een aantal testfoto’s om te bepalen wat een goede sluitertijd, diafragma en witbalans is. Hoe korter de sluitertijd, hoe minder regen je zult zien.

Tips om regen te fotograferen

Lichtbron

Regen wordt nog beter zichtbaar als het verlicht is. Zonlicht of bijvoorbeeld licht van een straatlantaarn kunnen de druppels zo echt naar voren laten komen. Experimenteer eens van welke richting je het licht laat komen. Hoe meer je naar het licht toedraait, hoe beter de druppels zichtbaar zijn. Let wel op dat het licht niet rechtstreeks in je in je lens schijnt, want dit veroorzaakt weer andere effecten die je misschien niet wenst.

Nazorg

Zodra je thuis komt is het verstandig om je apparatuur, geheugenkaarten en batterijen te laten drogen. Zo voorkom je eventuele latere problemen en gaan je spullen langer mee. Let op: leg ze niet op de verwarming. Laat ze gewoon drogen aan de kamertemperatuur op tafel.

Tips om regen te fotograferen

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja