Tips om jouw motivatie voor fotografie te behouden

Bibi Williamson 624
Het is vast een keer voorgekomen dat je als fotograaf even geen inspiratie hebt. Zeker in deze donkere en koude dagen kan dat lastig zijn. Hierdoor zakt je motivatie ook een beetje weg. Dat is zeker niet gek, ook professionals hebben hier soms last van. Hoe vind je die motivatie weer terug? Hieronder wat tips om je op weg te helpen!

Laat je niet tegenhouden omdat een ander het al heeft gedaan

Om je te laten inspireren zou je best een keer het werk van een andere fotograaf kunnen namaken. Elke foto is namelijk anders, zelfs als je het na probeert te maken. Dit idee schrikt mensen vaak af, omdat je zou kunnen denken dat je niet origineel bezig bent. Of het idee dat je het toch nooit zo mooi kan maken als professionele fotografen dat doen. Toch zal je onbewust je eigen twist aan je werk geven en dan heb je toch weer wat aan je collectie toegevoegd. 

Geen foto is hetzelfde

Elke foto die je maakt, zelfs als je precies hetzelfde fotografeert, zal het niet hetzelfde zijn. Het licht kan bijvoorbeeld veel invloed hebben op het verschil in je foto’s. Probeer eens opnieuw naar oud werk te kijken. Het zou best kunnen dat je hierdoor weer een nieuw idee krijgt. Dus als je toch thuis zit door corona zou je je fruitschaal goed kunnen gebruiken als model. Wie weet wat je eruit haalt.

Gewoon doen

De druk van social media kan veel invloed hebben op beginnende fotografen. Het streven naar de perfecte foto gaat vaak ten koste van andere foto’s die volgens de fotograaf niet perfect zijn. En dat is erg zonde. Zoiets zou je zeker niet moeten beperken tot wat je wel en niet post. Desnoods maak je je eigen website en vermijd je social media zodat je niet wordt beperkt door de druk van social media.

Inspiratie komt van buiten

Als het toch allemaal even niet werkt kun je best even een wandeling maken. Als je je camera even thuis wilt laten neem je je telefoon mee, maar forceer jezelf niet om foto’s te maken. Hierdoor zet je je zogenaamde ‘denkmotortje’ uit en is er weer plek voor frisse gedachten. Maak alleen foto’s als je er zin in hebt en houd je niet bezig met of de foto wel goed is.

Dus als het even niet mee zit kun je er gewoon even op uitgaan of inspiratie halen van een ander. Kortom, er zijn genoeg manieren om je motivatie voor fotografie te prikkelen.