Tips om een verlovingsshoot soepel te laten verloven… eeeh verlopen.

Amy Schutte 119
Verlovingsfoto’s worden steeds populairder. Soms verrast de aanstaande bruidegom zijn vriendin zelfs tijdens een loveshoot en ben je als fotograaf getuige van de daadwerkelijke verloving. Soms is het soort oefenronde voor de fotosessies van de grote dag. Ook zijn er stellen die een verlovingsshoot inplannen om de foto’s te kunnen gebruiken op de uitnodiging van hun huwelijk. Het is in elk geval een groeiende markt en ontzettend leuk om te doen. Want was is er nou leuker dan je liefde voor fotografie te gebruiken voor de liefde! (Als je wil kun je na deze zin even een korte pauze inlassen, om over te geven)

Natuurlijk hebben we een aantal tips voor je om de shoot in goede banen te leiden!

Spreek voor de shoot af

Soms zal een verlovingsshoot in combinatie met de bruidsfotografie geboekt worden, soms zal het op zichzelf staan. Soms is het een test voor het stel om te kijken of ze jou ook gaan boeken voor de bruiloft. In alle gevallen geldt dat het een goed idee is om van tevoren al een keer af te spreken om te bepalen wat de stijl van de foto’s wordt, hoeveel tijd het duurt en wat het stel verder kan verwachten. Spreek ook af hoe je het resultaat uiteindelijk zult aanleveren en wanneer. Op deze manier hoeven beslissingen niet op de dag van de shoot zelf te worden genomen, wanneer iedereen al z’n handen en hoofd vol heeft. Bovendien geeft het jou als fotograaf de kans om het koppel vast te leren kennen, zodat je geen ‘vreemden’ van elkaar bent. De foto’s worden het beste als iedereen volledig op z’n gemak is, en het helpt als het ijs daarvoor al gebroken is.

Blijf origineel

Omdat het zo populair is om verlovingsfoto’s te laten maken, is het moeilijk om origineel te blijven. Natuurlijk hoef je het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, maar combineer dingen die je eerder gezien hebt met elementen die bij het koppel passen. Doe van tevoren inspiratie op op internet en vraag het stel dit ook te doen. Zo heb je meteen een goed beeld van waar zij van houden en wat ze zullen verwachten. Eventueel kun je de verwachtingen bijstellen, als ze bijvoorbeeld een stijl inbrengen die de jouwe niet is. Maar je kunt ook hun ideeën gebruiken, zodat ze helemaal tevreden zullen zijn met het eindresultaat. Pinterest is hier fijn voor, maar ook websites van andere fotografen. Probeer de foto’s niet zomaar te kopiëren, maar maak ze eigen. Zo passen ze ook bij jouw stijl en portfolio.

Zoek mee naar locaties

Vaak zal het stel al suggesties doen voor locaties die een speciale betekenis voor hen hebben. Doe hier actief aan mee door dingen voor te stellen. Vraag hen waar ze elkaar ontmoette, waar hun eerste etentje was, waar ze voor het eerst kusten en waar de verloving plaatsvond. Maar ook locaties die wat minder betekenisvol zijn kunnen leuk zijn. Waar gaan ze wandelen als het lekker weer is? Welke patatzaak is hun lievelings? Misschien zijn het potentiële leuke locaties. Sommige stellen zullen de trouwlocatie voorstellen, omdat die inmiddels belangrijk voor hen is geworden, maar daar kun je beter van wegblijven. Ze hebben daar immers straks zat mooie foto’s van. Zoek naar locaties waar je verschillende kanten mee op kunt, zodat je niet teveel tijd kwijt bent aan het verplaatsen tussen verschillende locaties. Maak ook een alternatief plan, bijvoorbeeld voor wanneer het weer slecht is of het ergens onverwachts heel druk is.

Doe voorstellen voor kleding

Voor de meeste mensen is een fotoshoot iets om zenuwachtig voor te zijn. Elke hulp die je kunt geven is meegenomen. Leg daarom van tevoren uit wat geschikte kleding is voor de locatie en look & feel die ze willen. Geef ook aan of je wil dat ze extra kledingsetjes meenemen. Je kunt bijvoorbeeld de suggestie doen van een casual outfit en een wat feestelijkere/formelere. En het is handig als de kleuren een beetje bij elkaar passen. Helemaal op elkaar afgestemd komt vaak een beetje geforceerd over, maar dat ligt natuurlijk aan wat het paar wil. Het is voor jou fijn om op de hoogte te zijn van de kledingkeuze. Een bohemian kledingstijl past beter bij bepaalde locaties dan zwarte chique kleding.

Hou het leuk

Het is een shoot voor een hele leuke gelegenheid en waarschijnlijk zit het toekomstige bruidspaar nog steeds op een behoorlijke roze wolk. Maar waarschijnlijk zijn het geen professionele modellen en zijn ze best onwennig voor de camera. Probeer de sfeer losjes en gezellig te houden. Als iets niet werkt, een pose of locatie, hou dit dan voor je en stel voor om door te gaan. Doe eventueel poses voor, en wees daarbij niet bang om jezelf een beetje voor gek te zetten. Zo komen zij ook uit hun comfortzone, wat hele leuke foto’s oplevert. Probeer af en toe een gesprek op te starten door een vraag te stellen. Laat ze bijvoorbeeld vertellen over de eerste ontmoeting, dat levert gegarandeerd een verliefde blik op. Soms ben je zo geconcentreerd op het fotograferen dat je dit wellicht even vergeet, maar het komt je foto’s vaak ten goede.


 
afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy