Tips om de mooiste foto’s te maken in Parijs

Amy Schutte 340
Parijs is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde steden ter wereld. Alles is al gezien en alles is al gefotografeerd. Toch moet je je niet laten tegenhouden, er zijn altijd mooie plaatjes te halen. Probeer alleen iets verder te kijken dan het zicht platform op de Eiffeltoren, want om daar een originele foto van te maken is lastig.

Draai je om

Op veel gefotografeerde plaatsen zijn de meeste mensen gefocust op één punt. Je zal zien dat de meeste mensen een camera of telefoon tevoorschijn halen, richten, schieten en weer vertrekken. Een foto van zo’n hotspot zal zelden iets origineels opleveren. Vanaf alle hoeken en standpunten worden dagelijks misschien wel honderden foto’s genomen. Draai je daarom eens om. Wie weet is er achter je een prachtige setting, die niemand opvalt omdat ze gefocust zijn op de toeristische trekpleister. Of maak een foto van al die fotografen op een kluitje bij elkaar, dat kan ook een te gekke foto opleveren.

Let op de metro ingangen

De metro ingangen in Parijs zijn vaak schitterend. Ze lijken soms wel uit vervlogen tijden. Iedere metro ingang is uniek en heeft vaak mooie details. Maar je kunt je ook op het urban aspect richten, Parijs is immers een wereldstad. Je vind op die plekken voldoende fotogenieke scenes voor je straatfotografie, in allerlei vormen. Details, overzichten, portretten, de metro is een goede plek om te beginnen.

Richt je eens een volle dag op alleen details

Dit kun je doen door bijvoorbeeld alleen een lange lens of een macrolens mee te nemen. Parijs heeft prachtige stadsgezichten maar de details zijn ook schitterend. Versieringen aan bruggen, kerken, lantaarnpalen, marktstalletjes, stuk voor stuk lenen ze zich uitstekend als fotografisch onderwerp.

Ga ‘s nachts op pad

Deze is misschien niet het meest origineel, maar Parijs heeft ‘s nachts een totaal ander gezicht dan overdag. Ga eens langs de met neon verlichte Moulin Rouge. Richt je ook op mensen, Parijs heeft vele fashionista's en hipsters maar ook zwervers en engerds. Allen lenen zich voor een foto, weliswaar met een totaal andere sfeer. Pas wel op in duistere wijken met je apparatuur. In Parijs wonen helaas ook dieven.

Ga voor lichtsporen

Als je dan toch ‘s nachts op pad bent, kun je je statief net zo goed meenemen en op zoek gaan naar een mooie locatie voor lichtsporen. Parijs is een gekkenhuis qua verkeer, dus drukte is niet moeilijk te vinden. Probeer een wat hoger standpunt te vinden waar je je statief veilig kunt opstellen, om je foto te maken. Om lichtsporen op je foto te krijgen, moet je een lange sluitertijd instellen. Je kunt dit doen door de camera handmatig in te stellen of op Tv (Shutter priority) te zetten. Hoe lang de sluitertijd moet zijn licht aan de lichtomstandigheden en de snelheid van de auto, dus je kunt het beste een aantal keer uitproberen en het resultaat bekijken. Het statief is nodig, omdat je anders bewegingen van je hand ziet en een onscherpe foto krijgt. Als je geen statief hebt, kun je ook op zoek gaan naar een plek om je camera op te zetten. Zolang ‘ie maar niet beweegt. Lichtsporen in een beroemde stad als Parijs werken vooral goed met een beroemd gebouw in het shot. De Champs  Elysees en Arc de Triomphe zijn goede plekken, maar ook de omgeving van de Opera.

Richt je op deuren

Parijs is een eeuwenoude stad en overal om je heen voel je de sfeer daarvan. Details geven dat gevoel soms beter weer in een foto dan overzichten. Een element in het straatbeeld waar je je op zou kunnen richten, zijn deuren. Deze zijn vaak oud, verweerd en uniek voor de stad. Ze maken prachtige fotografische onderwerpen, net als trappen trouwens. In Parijs zijn de deuren vaak groot en statisch en, zeker op belangrijke gebouwen, voorzien van de nodige opschmuck aan versieringen en lijsten.

Uiteraard zijn er vele manieren om Parijs mooi in beeld te brengen. De stad kan natuurlijk ook als decor dienen voor familiefoto’s en portretten. Of voor architectuur of straatfotografie. Eigenlijk kun je alle kanten op in Parijs. Tijd voor een tripje dus!


 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy