Tips: binnen fotograferen met natuurlijk licht

Tips: binnen fotograferen met natuurlijk licht

Liesbeth Wesdijk 1014
Je wilt binnen mooie foto's maken, maar je hebt niet de beschikking over studiolampen. Dat kan best lastig zijn. We geven je tips om ook indoor mooie foto's te maken met natuurlijk licht.

Zonder de juiste verlichting kun je last hebben van harde schaduwen of rare huidskleuren bij je model. Raak niet gefrustreerd, met deze tips maak je prachtige foto's binnen.

1) Leer het licht kennen

Via de ramen en deuren komt het licht je huis binnen. Met felle zonneschijn een heleboel en bij een sombere dag minder licht. Zorg dat je weet op welk moment van de dag en op welke plek het licht het mooist naar binnen valt. 's Morgens vroeg en rond zonsondergang is het licht veel warmer dan rond het middaguur. De verschillende soorten licht geven allemaal een ander effect aan je foto's.

2) Doe je lampen uit

Natuurlijk licht houdt niet van competitie. Elektrische verlichting kan je witbalans verstoren omdat de lampen vaak een andere tint hebben. Hierdoor kan de huidkleur van je model een rare tint krijgen. Doe dus al het kunstmatige licht uit.

3) Fotografeer met een groot diafragma

Je wilt zoveel mogelijk licht in je camera hebben, gebruik dus een groot diafragma (klein f-getal). Hierdoor zal je onderwerp scherp zijn en heb je een mooie wazige achtergrond. Bij portretten gebruik je f/5 of f/6 om het hele gezicht scherp te krijgen. Focus op de ogen van je model.

4) Verander je witbalans

Om te zorgen dat je camera de kleuren goed weergeeft moet je als je binnen fotografeert, je witbalans veranderen. Via het menu verander je de witbalans van 'automatisch' naar 'daglicht' als je de huidtonen realistisch weer wilt geven. Voor warmere kleuren zet je de witbalans op 'bewolkt'. Probeer deze beide standen maar eens uit en zie wat het verschil in kleur is.

5) Gebruik een lichte achtergrond

Met een wit laken en wat hulpmiddelen kun je heel eenvoudig een witte achtergrond maken, b.v. vlak bij het raam. Het laken zal het licht terugkaatsen naar je onderwerp. Met een doos, waar je een wit laken in drapeert kun je zelfs een light box maken, waardoor je nog meer controle hebt over de richting van het licht.

6) Gebruik een reflector

Voor weinig geld kun je een (opvouwbare) reflector kopen, deze kaatst op een natuurlijke manier bestaand licht terug op je model. Met de witte achtergrond van het laken vang je nog meer licht.

7) Plaats het onderwerp dicht bij het raam

Dit spreekt eigenlijk voor zich. Plaats je model zo dicht mogelijk bij het natuurlijke licht. Probeer diverse poses en afstanden om te zien wat het effect daarvan is. Als het licht te fel is, waardoor je harde schaduwen krijgt, doe dan de vitrage dicht of hang iets voor het raam waardoor het licht diffuus wordt gemaakt.

8) Fotografeer spiegelende voorwerpen

Het licht van buiten doet prachtige dingen met b.v. glazen objecten of zelfs druppels op het raam. De reflecties zijn leuk om vast te leggen en elke keer weer anders. Experimenteer hier lekker mee!

Binnen fotograferen hoeft dus helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Ga eens aan de slag met deze tips en laat het resultaat zien in onze lezersgallery. Deze foto van Tieme Snijders laat een portret zien bij het raam gemaakt.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth