regels? Richtlijnen!

Tip: volg richtlijnen, geen regels

Tieme Snijders 533
Fotografie heeft richtlijnen, hier zijn er een aantal om je op weg te helpen naar betere en mooiere foto’s.

Tip 1) Volg richtlijnen, geen regels

Een belangrijke regel in fotografie: er zijn geen regels! Wel richtlijnen. Je moet het doen zoals jij het leuk vindt. Iedereen is wel bekend met de regel van derden. Maar regels zijn er om gebroken te worden (tot op zekere hoogte natuurlijk). Zo ook de regel van derden. Wordt het een mooiere foto als je die boom toch in het midden van de foto zet? Vooral doen!

Tip2) Fill the frame.

Lege foto’s in landschappen kunnen mooi zijn, uitgestrekte weilanden, bloemenvelden. Noem het maar op, maar ben je in de stad of fotografeer je portretten: vul het beeld. Kom dichterbij, en dan nog iets dichterbij! Ook dit is weer een richtlijn, geen regel.

Vrouw

Tip 3) Let op de randen, en achtergrond

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar focus je niet op het hoofdonderwerp. Kijk er naast, er langs.. Staat er niets in de weg wat storend is?  Laat je ogen langs het beeld glijden, even afglijden van het hoofdonderwerp. Probeer hinderende onderwerpen niet op de foto te zetten. Mocht dat écht niet lukken kun je het altijd nog proberen weg te poetsen in Photoshop of Lightroom (bijvoorbeeld door de foto te croppen).

Tip 4) Blijf niet staan

Loop om je onderwerp heen, soms hebben de vreemdste posities die je aanneemt het beste resultaat. Fotografeer eens iemand van bovenaf, in plaats van op ooghoogte. Fotografeer de andere kant van de Taj Mahal in plaats van het beeld dat iedereen kent.

Taj Mahal

Tip 5) Richtlijnen van derden

Heb je daar weleens van gehoord? Waarschijnlijk niet, wel van de regel van derden!
Zoals eerder vernoemd in dit artikel, regels zijn er om gebroken te worden. Houdt je niet vast aan de regel van derden, maar denk aan de richtlijn van derden.

Lees dit artikel om te leren hoe je storende elementen uit je foto houdt.