Tip: Onscherp masker voor scherpe foto’s

Tip: Onscherp masker voor scherpe foto’s

Senta Bemelman 577
Een onscherp masker gebruiken voor een scherpe foto klinkt misschien tegenstrijdig. Maar zo gek is het nog niet. Leer hoe je een onscherp masker in Photoshop gebruikt.

Als fotograaf zit je niet te wachten op onscherpe foto’s. Daarom zal je waarschijnlijk niet eerder omgekeken hebben naar de ‘ unsharp mask’ optie in Photoshop.  Maar, zo tegenstrijdig als het klinkt, gebruik je een onscherp masker juist voor een scherpe plaat.

Mogelijkheden

Wanneer je het tabblad ‘filter’ kiest, zie je vanzelf ‘sharpen’ verschijnen in de lijst. Kies deze optie en ga dan voor ‘unsharp mask.’ Nu krijg je een apart venster te zien waarin je drie onderdelen kunt bewerken. Dat zijn Radius, Threshold en Amount.

Bij Radius bepaal je hoeveel (scherp) licht je toevoegt. Dit kan je sturen door je threshold. De threshold wordt dit licht gestuurd. Het vormt een drempel tussen de radius en de originele belichting.  De Amount staat voor de hoeveelheid die in totaal zichtbaar is op de foto.  Je hebt dus veel controle over het licht en de scherpte.  

Met een onscherp masker kun je op een subtiele manier scherpte toevoegen. Je krijgt ook niet een heftig scherp lijnenspel in beeld met deze functie, zoals je gewend bij andere sharpen-tools.

Lees meer over het gebruik van een onscherp masker hier.  

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta