Zes creatieve ideeën om iets leuks met je vakantiefoto’s te doen

Amy Schutte 367
Om vaker van je vakantiefoto’s te kunnen genieten, kun je ze laten afdrukken. Want op je computer pak je ze er, in de regel, niet zo snel bij. Maar je kunt nog meer doen om van je meest geslaagde vakantiefoto(‘s) een blijvende herinnering te maken.

Maak van je vakantiefoto's een fotoboek

Niet zo heel erg origineel, maar natuurlijk niet minder leuk. Een mooi fotoboek laten drukken van je vakantiefoto's is super eenvoudig. Je kunt de opmaak in Photoshop maken, maar de meeste websites die fotoboeken aanbieden hebben ook een eigen programma waarmee je de opmaak heel eenvoudig maakt. Hier kun je flink wat foto’s voor selecteren, meestal betaal je het totale aantal pagina’s. Leuk om te doen en makkelijk om mee te nemen om je foto’s aan vrienden en familie te laten zien.

Een digitaal fotolijstje

In een fotolijstje kun je maar één vakantiefoto kwijt. En hoe kies je die? Bij een digitaal fotolijstje hoef je niet te kiezen, maar kun je meerdere foto’s laten afwisselen. Vaak werkt het via een app, wat het ook gemakkelijk maakt om regelmatig te wisselen. Je kunt zelf instellen hoe lang je een foto op het scherm wil laten staan.

Cadeau’s

Via verschillende cadeau websites kun je allerlei producten met jouw foto laten bedrukken. Mokken, bierviltjes, slabbetjes, teenslippers, klokken; je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het laten bedrukken. Met je eigen foto! Natuurlijk hoef je het niet perse cadeau te doen, je mag het ook heus best zelf houden. Kun je altijd zeggen dat je foto’s hebt gemaakt voor een kalender.

Mozaïek

Met je foto’s kun je ook een mozaïek (laten) maken. Dit is één grote foto van een afstand, maar als je dichterbij kijkt zie je dat deze bestaat uit allemaal kleine foto’s. Je hebt hier ook aanbieders voor op het internet. Je kiest een mooie ‘hoofdfoto’, en vervolgens kies je 30 tot 100 foto’s waarmee het mozaïek gevuld kan worden. Je kunt de afdruk op verschillende materialen laten maken, zoals canvas of plexiglas.

Behang

Eén foto gemaakt op een mooie, tropische locatie, waar je helemaal zen van wordt? Doe eens gek en vul er je slaapkamer mee! Je kunt namelijk ook fotobehang laten drukken. Hiervoor heeft je foto een hoge kwaliteit nodig. Denk er ook aan dat je, bij zo’n grote vergroting kleine ‘foutjes’ veel sneller zult zien. Eerst goed nabewerken dus. Maar daarna kun je elke dag wakker worden op je favoriete strandje.

DIY

Je kunt je foto zelf op hout afdrukken. Het is dan geen haarscherpe weergave van je foto, maar wat zachter Je foto moet hier dus wel geschikt voor zijn. Je hebt een glad stuk hout nodig, de vorm en grootte kun je zelf bepalen. Ook heb je hier een goedje voor nodig dat ‘Mod podge’ of ‘crea podge’ heet. De hobbywinkel zal het hebben. Ook heb je een gel of acryl vernis nodig. Je drukt je foto af in het gewenste formaat, op gewoon papier. Smeer eerst het hout in met de gel en leg dan de foto erop, met de foto kant naar het hout toe. Laat het goed drogen (bijvoorbeeld een nacht), maak het papier nat en haal het eraf. Vervolgens smeer je de podge erop. Dat is alles!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy