Thuis met natuurlijk licht fotograferen doe je zo

Christel  de Wolff 1914

Stevenen we op een nieuwe lockdown af? Misschien. Gelukkig kun je in veel gevallen ook dichtbij huis fotograferen en hoef je jouw modellen niet altijd binnen in een studio te ontvangen, maar kun je ook naar buiten om te fotograferen met natuurlijk licht. Hoe je het daglicht het beste naar jouw hand kunt zetten, lees je in dit artikel.

Fotografie is spelen met licht, dat weet je natuurlijk wel. Het gebruik van kunstlicht in de vorm van flitsers en continulampen in de studio, kunnen je helpen om het licht helemaal naar jouw hand te zetten. Bij fotograferen in natuurlijk licht lijkt soms makkelijker dan het opstellen van een studiosetting, maar eenmaal bezig blijken dat veel fotografen het toch nog niet zo goed onder de knie hebben. Daglicht kun je immers niet zo goed sturen en dus moet je slim omspringen met je standpunt, diafragma en ISO-waarden om alsnog tot een mooi belichte foto te komen.

Mits het weer een beetje meezit is juist deze herfstperiode een geweldig moment om er op uit te gaan. Kijk naar de herfstkleuren om je heen en het zonnetje wat af en toe trakteert op een prachtige warme gloed. Wat je fotografie onderwerp ook is, een beetje zonlicht zorgt ervoor dat het er meteen uitspringt. Uiteraard wordt niemand blij van harde schaduwen en uitgebeten hoge lichten, maar juist in de herfst schijnt de zon al niet meer zo fel en staat deze vaker wat lager aan de horizon, waardoor je prachtige strijklichten verkrijgt.

natuurlijk licht fotograferen

Open diafragma

Een nadeel van de zwakkere zonnekracht is uiteraard wel dat er minder licht op je sensor valt dan op een felverlichte zomerdag. Een objectief met een groot diafragma is dan ook een must. Wanneer je je diafragma flink open zet kan er meer licht op de sensor vallen, maar het beïnvloedt ook de scherptediepte in jouw foto. Wanneer je niet wil dat het merendeel van je foto onscherp wordt, kun je beter niet met een groot diafragma fotograferen, maar liever de ISO en sluitertijd aanpassen om alsnog genoeg licht in je foto te krijgen. Voor portretten en close-up opnamen kan het echte weer wel enorm mooi zijn om te spelen met scherptediepte. Probeer eens een portret te maken met 85mm op f/2.0 en laat jezelf verrassen!

Kies je licht

Natuurlijk licht laat zich niet makkelijk temmen. Uit hoekjes en kiertjes vallen lichtstreepjes jouw woonkamer binnen, en door het grote raam valt een enorme bundel zacht licht. Hoe groter de lichtbron, hoe zachter het licht. Daar kun je als fotograaf zeker je voordeel mee doen. Heb jij een mooie lichte dakkapel? Dan mag je jezelf gelukkig prijzen, je beschikt dan namelijk over een mooie fotostudio waar menig fotograaf jaloers op zal zijn!

Ook op een buitenlocatie valt het licht beter te kiezen dan je misschien van te voren denkt. Ga bijvoorbeeld eens naar het bos, waar prachtige zonnestralen door het bladerdak vallen. Deze zorgen voor een groot verschil in licht en donker, wat je op een heel creatieve manier kunt inzetten in jouw fotografie.

natuurlijk licht fotograferen

Bewust fotograferen

Natuurlijk hoef je niet helemaal zen door een landschap te lopen alsof je een mindfulness cursus volgt, zoals de kop hierboven doet vermoeden, maar het is wel aan te bevelen om de rust te bewaren en de tijd te nemen voor het zoeken van mooi licht en een mooie compositie. Dit geldt niet alleen voor fotograferen met natuurlijk licht, maar natuurlijk voor alle soorten en vormen van fotografie.

Heb jij onlangs een prachtige foto gemaakt (met natuurlijk licht?) Upload deze dan ook eens in onze gallery. Wie weet spreken we jou binnenkort voor een spotlight interview!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel