Nog tot en met 26 januari

Tentoonstelling: Voor altijd Rotterdam van Daniël van de Ven

Zsarisse Knol 767
Daniël van de Ven laat in de tentoonstelling ‘Voor altijd Rotterdam’ zien hoe het naoorlogse Rotterdamse havenleven eruit zag

Daniël van de Ven legde tussen 1947 en 1971 belangrijke momenten vast in opdracht van de Holland-Amerika lijn. De momenten die hij vast legde waren van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefde in Canada trokken, maar ook van de bouw van de S.S. Rotterdam en de landverhuizers die op zoek waren naar meer geluk aan de andere kant van de wereld. Bekijk de beelden van Van de Ven in de Kunsthal en zie de Rotterdamse haven van de vorige eeuw tot leven komen.

Vanuit de haven

Met een selectie van dertig foto’s, waarvan een groot deel in zwartwit is en een aantal in kleur, zal je het werk van Daniël van de Ven zien dat hij in 25 jaar heeft gemaakt. Daniël heeft altijd een zwakte voor romantiek van de haven gehad en geniet van de wereld tussen water, land en schepen.

Hij ging doelgericht  te werk om het leven in de haven op een intieme manier in beeld te brengen, maar dan niet alleen in de haven, maar ook aan boord. De momenten van een reizende passagier en de (on)gewone gebeurtenissen, mannen die hun familie uitzwaaien en uitgelaten vrouwen die niet kunnen wachten om herenigd te worden met hun geliefdes. Elke foto heeft een eigen verhaal, sommige spreken voor zich terwijl andere iets mysterieus hebben van het havenleven. De verhalen achter de foto’s zullen worden onthuld tijdens de tentoonstelling door audiofragmenten ingesproken door Van de Ven zelf.

LEES OOK: Happy Halloween! Zelfs de zon doet mee 

De fotografe: Daniël van de Ven

Daniël van de Ven groeide op in Delfshaven, Rotterdam als de zoon van een zeeman. Zijn eerste foto’s maakte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog en had daarmee meteen de smaak te pakken. In 1947 studeerde hij af aan de fotovakschool in Den Haag, meteen erna ging hij aan de slag als gediplomeerd fotojournalist en werd lid van de Nederlandse vereniging van fotojournalisten. Daniël werkte in het begin voor kranten, maar is later aan de slag gegaan voor grote bedrijven zoals de Holland-Amerika Lijn. Maar Daniël werkte ook voor scheepswerven in het Rijnmondgebied en de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Een leven lang is Daniël loyaal gebleven aan Rotterdam, het is immers de plek waar zijn carrière vele hoogtepunten kende.

De Holland-Amerika lijn

De Holland-Amerika lijn is opgericht in 1873. Het begon als een oer-Hollandse rederij die nu is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. Ze hebben vele emigranten, toeristen en verschillende soorten ladingen vervoerd sinds 1873. De Holland-Amerika Lijn is nu in de handen van een Amerikaanse onderneming die is gevestigd in Seattle en functioneert als een cruise-maatschappij.

De tentoonstelling 'Voor altijd Rotterdam' van Daniël van de Ven is te zien van 19 oktober 2019 tot en met 26 januari 2020 in de Kunsthal te Rotterdam.