Zwart-wit en contrast

Straatfotografie-tip: Werk met zwart-wit en contrast

Redactie 574
Straatfotografie is uitdagend en dynamisch. Voor een extra mooi effect kun je werken in zwart-wit en gebruikmaken van de grote contrasten die daardoor ontstaan.

De straten zijn vaak overdag het drukst. Mensen gaan winkelen, pakken een terrasje of gaan naar hun werk. Helaas is het licht overdag vaak niet heel mooi. De felle zon levert hard en flets licht waardoor je foto's plat worden. Het kan daarom lonen om in zwart-wit te fotograferen. Door het felle zonlicht ontstaan er veel contrasten die het vaak goed doen in zwart-wit fotografie.

Contrast

Een goede manier om zoveel mogelijk aandacht naar je onderwerp te sturen, is om te wachten totdat het onderwerp op het lichtste punt van het kader staat. Dit gaat vooral op als je op een plek staat waar veel schaduwen zijn. De kijker wordt automatisch getrokken naar de delen van de foto met veel contrast. Als je een persoon in het lichte deel plaatst trekt dit veel meer de aandacht dan als deze in de schaduw staat.

Frame

Ga dus op zoek naar natuurlijke frames om je onderwerp in te plaatsen. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een aantal takken die een kader maken of een deurpost waar iemand langsloopt. Dit geeft de foto meer dimensie en is interessanter  om naar te kijken. Een bijkomend voordeel is dat mensen waarschijnlijk denken dat je geen foto van hun maakt, terwijl je dat wel doet. Hierdoor blijven ze zich vaak natuurlijker gedragen, wat de foto alleen maar ten goede komt.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie