een veilig en opgeruimd gevoel

Stappenplan om je foto's te ordenen en veilig op te slaan

Christel de Wolff 481
Lopen jouw geheugenkaarten en harde schijven ook over van de hoeveelheid foto's die je maakt? Duurt het, als je gevraagd wordt naar die éne mooie, zo lang voordat je die gevonden hebt? Als je hem überhaupt al kunt vinden? Met deze tips maak je een overzichtelijk archief van je foto's zodat je nooit meer hoeft te zoeken. Én, je weet zeker dat je foto's veilig zijn opgeslagen.

Met de komst van de digitale camera en smartphones, maken we meer foto's dan voorheen. Als je die zonder nadenken opslaat op je computer of ander device, raakt deze binnen no-time vol.

Stap 1 Maak een selectie

Een groter geheugen is een optie, maar het is veel efficiënter om een meteen een goede selectie te maken. Dat je veel ruimte hebt, betekent namelijk niet dat je zomaar al je foto's moet bewaren. Als je een fotoshoot hebt gedaan bewaar je alleen je favoriete foto's en eventueel nog wat beelden waarvan je denkt er later nog wat mee te kunnen doen. Alle mislukte en saaie beelden gooi je gewoon weg!

Stap 2 Verzamel alles op één plek

Je hebt foto's op je camera, je telefoon, computer en misschien wel tablet. Dat is natuurlijk handig als je onderweg bent, maar probeer wel om al je foto's één locatie te verzamelen zodat je alles bij elkaar hebt.

Stap 3 Orden je foto's

Als je al je foto's netjes bij elkaar hebt geraapt op je computer, zet die dan niet zomaar weg in naamloze mappen. Probeer ze op een logische manier te ordenen. Een goed voorbeeld is om je foto's op chronologische volgorde te zetten. Geef je mappen een naam waarin het jaar, de maand en dan het thema van je foto's (bijvoorbeeld 'zomervakantie') vermeldt. Zo komen je mappen netjes in volgorde onder elkaar te staan.

Als je meerdere soorten foto's hebt zoals foto's in opdracht en privé foto's kun je ook verschillende hoofdmappen maken en de verschillende shoots daar vervolgens als submappen in plakken. Noem je mappen 'vakantie', of  'kinderen', of 'fotoklussen'.

Stap 4 Bewaar alles veilig

Goed, we hebben het steeds gehad over hoe je je foto's op één plek moet ordenen om het overzichtelijk te houden, maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet hoeft te back-uppen! Als je eenmaal een goede mappenstructuur hebt, kun je die in één keer kopiëren naar een externe harde schijf en/of Cloudservice.  Een externe harde schijf (het liefst twee) die groot genoeg is voor jouw huidige én toekomstige dataopslag kan even een dure uitgave zijn, maar het rustige gevoel dat je kunt hebben als je bestanden veilig staan opgeslagen is natuurlijk onbetaalbaar.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel