Spiegelloos of spiegelreflex. Wat is geschikt voor jou?

Amy Schutte 1764
Spiegelloze camera’s zijn enorm in opkomst. Maar elke fotograaf is natuurlijk anders, en iedereen heeft zijn eigen specialiteit, wensen en budget. Welk systeem past bij jou?

Jared Polin maakt een algemene vergelijking in deze video.

 

 

Afmeting

Omdat een spiegelloze camera geen plek hoeft te bieden aan een spiegel die de ruimte moet hebben om op te kunnen klappen, zijn ze over het algemeen kleiner. Dat was in beginsel één van de selling point van spiegelloos. maar DLSR’s zijn, zeker aan de consument kant, ook een stuk kleiner geworden dus daar scheelt het formaat niet heel veel.

Gebruiksgemak

Bij DSLR’s zitten veel knoppen aan de buitenkant van de camera. Deze hebben er tenslotte ook meer ruimte voor. Dat betekent dat gemakkelijk bij de knoppen kunt, en dus sneller aanpassingen kunt maken. Bij veel spiegelloze modellen zul je het menu in moeten gaan.

Objectieven

Polin gebruikt graag de beste objectieven, ongeacht het cameramodel. Er zijn meer objectieven beschikbaar voor DSLR modellen, omdat deze al langer in ontwikkeling zijn. Wel zijn de objectieven voor spiegelloos over het algemeen kleiner, dus makkelijker mee te nemen.

Accu

DSLR’s hebben letterlijk grotere batterijen, omdat ze ook meer plek hebben om ze te behuizen. Spiegelloze camera’s hebben kleinere accu's. Bovendien staat de sensor altijd aan, wat meer energie kost en dus zorgt voor een kortere accuduur.

Zoeker

Bij DSLR’s hebben we, meestal, te maken met een optische zoeker. Dat betekent dat het beeld dat je door de zoeker ziet, letterlijk is wat er op de foto komt. Niet alle spiegelloze modellen hebben een zoeker, dus dan moet je LiveView gebruiken. Hebben ze wel een zoeker, dan is deze elektronisch. Polin is er fan van, omdat ze de veranderingen in belichtingsinstellingen weergeven (een foto wordt donkerder als je de diafragma opening kleiner maakt).

Sensors

Deze zijn over het algemeen hetzelfde. Aan beide zijden kun je full frame sensors vinden, APS-C of micro fourthirds.

Autofocus

Polin zegt dat de DSLR beter presteert op het gebied van autofocus in fotografie, zeker bij bewegende onderwerpen. Inmiddels is dat beter, zeker met de onlangs verschenen Sony a7 III met zijn 693 autofocuspunten. Bij video komt spiegelloos ook als ‘winnaar’ uit de bus.

Stilte

DSLR camera’s hebben een fysieke spiegel die opklapt op het moment dat je afdrukt. Dat betekent dat het ‘cameraklik-geluid’ niet uit te zetten is, het is daadwerkelijk het geluid van het mechanisme in je camera. Bij spiegelloos is er - de naam zegt het al - geen spiegel dus deze zijn stiller. Handig als je ongemerkt te werk wilt gaan.

Beeldstabilisatie

In DSLR’s vindt je de beeldstabilisatie voornamelijk in de objectieven. Die zijn er voor spiegelloze modellen ook, maar in sommige gevallen zit er ook beeldstabilisatie in de camera zelf.

Video

Vooral door de continue autofocus, die bij bewegend beeld het eveneens bewegende onderwerp scherp kan houden, is de spiegelloze techniek hier beter in. Maar, ze hebben wel een tijdslimiet, waardoor vaak maar 10 tot 30 minuten kan worden opgenomen.

Prijs

Niet onbelangrijk is de prijs van de camera. Deze liggen niet (meer) ver uit elkaar. Spiegelloze camera’s begonnen voordeliger, maar aan de verbeterde techniek hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Ze lopen nu aardig gelijk op.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy