Snelle bewerkingen van je foto’s op reis

Amy Schutte 341
Ik ga op reis en ik neem mee: mijn camera! Uiteraard. Maar neem je ook een laptop mee? En heb je zin en tijd te besteden aan nabewerking? Dat laatste misschien niet, maar je wil vast wel wat foto’s delen op je social media. Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen

Apps

Je kunt, zeker als je de foto voor social media wil gebruiken, de foto met een app bewerken. Met VSCO en snapseed kun je best veel aanpassingen doen, om je foto beter te maken. Je kunt de belichting aanpassen, verzadiging, contrast, horizon rechtzetten en eventueel filters toepassen. Geen nabewerking voor foto’s in opdracht, maar prima voor op je tijdlijn.

Op de computer

Heb je wel een computer bij je? Dan kun je nog steeds snelle aanpassingen maken in een nabewerkingsprogramma. Om korte, snelle bewerkingen te kunnen maken, moet je natuurlijk een goede foto als basis hebben. Heeft je foto veel werk nodig? Bewaar ‘m dan voor thuis.

Stappen

Het ligt natuurlijk helemaal aan wat de foto nodig heeft. Maar een goed uitgangspunt is om te beginnen met de belichting. Stel deze bij met de balkjes in het aanpassingsmenu, lichter of donkerder als dat nodig is.

Controleer vervolgens je kleurtemperatuur. Wil je je foto warmer licht meegeven of juist iets meer blauw meegeven?

Vervolgens kun je je foto wat meer contrast geven. Sommigen krikken het contrast heel ver op, dat kan een kwestie van stijl zijn. Let erop dat je foto’s er niet te digitaal uit komen te zien.

Op dezelfde manier kun je het lokaal contrast aanpassen. Met deze tool vergroot je het contrast in kleinere delen van de foto, waardoor details veel scherper lijken. Het werkt goed bij gebouwen met barsten, blaadjes van bomen en verweerde gezichten.

Is de lucht erg licht? Dan kun je de hooglichten misschien iets naar beneden halen. Of je schaduwen iets minder om daar wat meer details uit naar voren te halen. Natuurlijk kun je de verzadiging ook makkelijk aanpassen als je dat wil.

Gebruik de sliders

Gebruik, voor een snel resultaat, dus vooral de sliders. Dat gaat snel, en in zowel Photoshop als Lightroom zie je het resultaat realtime. Dus je kunt ermee spelen totdat het resultaat voor jou goed is. Merk je dat je vaak ongeveer dezelfde aanpassingen maakt met je sliders? Dan kun je dat profiel opslaan in Lightroom, zodat je deze in één keer op je foto’s kunt toepassen. Dan hoef je dat alleen nog te finetunen om een foto geschikt te maken om te delen.

Controleer het resultaat

Sla je foto op op het apparaat waarmee je ‘m gaat delen. Controleer het eindresultaat nog een keer, want soms kunnen de kleuren afwijken. Dan is een huidskleur ineens veel te rood op je telefoonscherm, terwijl het er op de computer prima uitzag.

Preview

Deze aanpassingen kun je in 5 tot 10 minuten doen. Op deze manier kun je ook snel een preview sturen naar klanten, als je in opdracht hebt gewerkt. Dat geeft ze vast iets om enthousiast over te worden tot ze het echte werk te zien krijgen.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy