Foto's croppen en resizen zonder poespas

Snel gratis en simpel met IrfanView

Jeroen van Onselen 684
Het is gratis en het is snel. Voor wie snel en zonder poespas foto's wil verkleinen of croppen is IrfanView een uitkomst.

Stel je voor: je hebt net buiten foto's gemaakt van de natuur die in bloei staat. En nu wil je snel je foto's uploaden voor op je site. Dan is het een goede gewoonte om de foto's te verkleinen en de resolutie aan te passen. Maak de foto's te zwaar en je site laadt traag, maak ze te licht en het ziet er niet uit. Als je geen tijd hebt om je te verdiepen in Photoshop is IrfanView prima geschikt voor dit soort klussen.

Vergelijk het programma sowieso niet met Photoshop want dat is appels met peren vergelijken. Gebruik IrfanView voor snel croppen en resizen en je weet niet wat je meemaakt. Vandaag leren we je het laatste: snel resizen.

Handmatig formaat veranderen

Om een foto handmatig te vergelijken druk je op CTRL + R en vul je de lengte en breedte in onder Set new Size. Voor het veranderen van DPI tik je gewoon het aantal dots per inch in achter het gelijknamige veld.

Fotoformaat veranderen automatiseren

Een batch is een techniek waarbij je een handeling automatiseert die je veel verricht. Zoals bijvoorbeeld een foto van formaat veranderen. Volg de instructies van het filmpje hieronder en je doet het net nooit meer anders.