Tips om roofvogels te fotograferen

Roofvogels fotograferen: 7 tips

Zsarisse Knol 296
Waarom het leuk is om roofvogels en uilen te fotograferen spreekt bij de meeste mensen al voor zich. Het zijn de perfecte jagers die op zijn uiterst is uitgerust voor de strijd. Maar hoe krijg je nou de beste foto’s ervan?

Bestudeer je onderwerp

Wanneer je roofvogels in het wild wil fotograferen, dan is het belangrijk dat je wel kennis hebt over de dieren. Koop bijvoorbeeld een vogelgids waar je veel informatie in kan vinden. Roofvogels jagen voornamelijk overdag, in een open veld of bosrand. De uil daarentegen jaagt meestal ’s nachts. De meeste roofvogels hebben een vast territorium en jachtgebied waar ze dan het hele jaar blijven.

Gedrag is anders

Het gedrag van roofvogels is anders dan dat van andere vogels. Ze zijn een stuk meer op hun hoede en door hun scherpe blik wordt een mens al snel door ze gezien. Roofvogels hebben ook nog eens allemaal een ander karakter. Zo kan je de ene vogel makkelijker fotograferen en de ander veel meer achterdochtiger zijn.

In de winter heb je veel vogels die uit het noorden hier naartoe komen en geen mensen gewend zijn en dus een stuk minder schuw zijn. Wanneer je opmerkt dat een vogel bang is of op zijn hoede, ga er dan niet achteraan jagen maar zoek een andere vogel die het wel toelaat. Je bent geen jager en net als de mens, wil geen enkel dier graag achterna worden gezeten of gestalkt.

Niet ver gezocht

Je hoeft helemaal niet al te ver te gaan zoeken voor roofvogels, soms brengen ze zelfs een bezoek aan je tuin. Als je eten ophangt aan een boom voor kleine vogels, dan is dit een buffet voor een sperwer of een havik. Wanneer je naar een weiland of polder gaat, dan is er een grote kans dat je een biddende torenvalk zal zien of een buizerd op een paal.

Zoek de beste tijd uit

Roofvogels zijn relatief angstige dieren, de beste tijd is dan om op plekken of tijden te kijken waar het vrij rustig is. Neem bijvoorbeeld de vroege ochtend of de avond. Dan is het licht op zijn mooist en zijn de meeste vogels op pad om te gaan jagen.

Je moet geduld hebben

Het is heel belangrijk dat je geduld hebt bij het fotograferen van roofvogels. Zodra je een roofvogel op het oog hebt, kan het nog even duren voordat er actie plaats vindt. Ze kunnen soms wel meer dan een uur stil zitten. De mooiste shot is wanneer je een jachtactie vast kan leggen, maar dit betekent vaak lang wachten. Geef niet op! Het zal je wel eens overkomen dat je teleurgesteld naar huis gaat met niks, maar het kan een tijdje duren voordat je een succes hebt. Het is ondanks het lange wachten, zeker waard om door te zetten en die geweldige foto te maken.

LEES OOK: Wildlife fotografie: 5 tips

Roofvogels in actie

Wanneer je vlieg- en actiefoto’s wilt schieten, dan is het natuurlijk belangrijk dat je een snelle sluitertijd nodig hebt. Oefen er eerst een paar keer mee, probeer dan ook eens de langzame sluitertijd zodat je beweging in de vleugels ziet. Neem bijvoorbeeld de biddende torenvalk, je zal de staart en vleugels zien bewegen terwijl de kop stil hangt.

Wees niet bang om door te klikken

De meeste momenten die je zal mee maken is dat roofvogels heel snel zijn en dat alles gebeurd in een flits. Wees daarom niet bang door veel foto’s te maken. Zet je camera op burst modus en maak zo veel mogelijk beelden dat je lukt in dat ene korte moment. Gegarandeerd dat er die ene geweldige foto bij zit.