Robin de Puy wint Rabo Photographic Portrait Prize 2019

Zsarisse Knol 501
De Rabo Photographic Portrait Prize 2019 is gewonnen door fotograaf Robin de Puy. Ze heeft de prijs gewonnen met haar foto van de 90-jarige schrijver en dichter Remco Campert.

Volgens de jury bestaat de foto uit twee verschillende elementen. Één is van zijn gezicht, en zijn blik waarbij het lijkt alsof hij geschrokken ergens naar kijkt. Tevens zijn handen, die geven de portretfoto dynamiek. Volgens de jury houdt het portret je blik vast, het vertelt het verhaal van ouderdom. Het verhaal van een hoogbejaarde kunstenaar die nog altijd dicht en schrijft.

Wie is Robin de Puy

Robin heeft niet alleen de titel en de eer gewonnen, maar ook een geldprijs van 10.000 euro. Daarbij is haar werk ook nog aangekocht door een grote internationale collectie. Alle winnaars van de voorgaande edities zijn hier ook in opgenomen. Robin heeft de Portrait prize al eens eerder gewonnen in 2013 met een portret van een collega-fotografe An-Sofie Kesteleyn.

Robin is afgestudeerd aan de Fotoacademie in Rotterdam in 2009 en heeft in hetzelfde jaar de Photo Academy Award gewonnen. In de jaren nadat ze was afgestudeerd werd ze overspoeld door opdrachten. Na een tijdje realiseerde ze zich dat ze geen invloed meer had op wie er voor haar camera verscheen. Daarom vertrok ze in 2015 naar Amerika voor 3 maanden en maakte daar een reis van 10.000 kilometer op een Harley Davidson. Op reis bleef ze foto's maken, die uiteindelijk in haar boek ‘If this is true, I’ll never have to leave home again’ werden gepubliceerd in 2016. De fotoserie heeft gehangen in het fotomuseum in Den Haag

LEES OOK: Saskia Boelsums winnaar Kunstenaar van het jaar 2020!

Talentenprijs

Dit jaar zijn er 114 fotografen die een enkele tot een drietal portretten hebben ingestuurd. Niet alleen op eigen initiatief, maar er zitten ook portretten tussen die zijn genomineerd door curatoren, museumdirecteuren en beeldredacteuren. De jury heeft uit bijna 300 portretten een longlist samengesteld van 25 stuks. Uit die selectie heeft de jury 5 portretten gekozen voor op de shortlist. Slechts één daarvan zou de prijs winnen . Het werd Robin de Puy. De andere fotografen die waren genomineerd waren Charlie de Keersmaecker, Barrie Hullegie, Frank Ruiter en Bastiaan Woudt.

Ook werdt de prijs voor de Dutch Photographic Portrait Talent uitgereikt, met een waarde van 2500 euro. Deze prijs is gegaan naar Annabel van Royen met haar (Self) Portrait of a Young Girl.