Review: Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

Review: Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

Eefke Burg 575
De Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro is al een tijdje op de markt, toch heeft het objectief nog steeds een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is een veelzijdige keuze als je op zoek bent naar een marco-objectief dat ook goed te gebruiken is als portretlens. Toen het objectief destijds in 2009 uitgebracht werd, waren de recensies lyrisch, waardoor het objectief voor een tijdje wereldwijd uitverkocht was. Veel van de objectieven uit die tijd zijn tegenwoordig niet meer bruikbaar, maar door zijn uitstekende optische prestaties is dit objectief nog steeds een goede betaalbare keuze.

Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

Al de foto's bij dit artikel zijn met de Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro gemaakt, waarbij de kwaliteit van het beeld spreekt: er is een mooie achtergrondonscherpte en tegelijkertijd is het beeld scherp tot in de hoeken. De lenseigenschappen en het grote diafragma bieden een mooie, haast betoverende onscherpte. Met de minimale scherpstelafstand van 30 centimeter is het objectief erg bruikbaar als macrolens, maar is daarnaast ook fijn voor portretfotografie door zijn geweldige bokeh.

Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

Bij het maken van foto's met tegenlicht hoef je bij de Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro niet bang te zijn voor ghosting. Ik fotografeerde op een zonnige dag waarbij ik een aantal foto's maakte met fel tegenlicht. Zoals je in de foto met de roze bloem kan zien, laat het objectief ondanks het tegenlicht nog steeds een hoog contrast zien.

Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

Ten opzichte van zijn huidige concurrenten scoort de Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro erg gunstig op het gebied van prijs en ook de beeldkwaliteit is bijzonder mooi. Toch zijn er een aantal nadelen ten opzichte van de hedendaagse concurrentie. Zo is de autofocus, als deze niet gelimiteerd wordt gebruikt, soms wat langzamer dan je normaal gesproken gewend bent. Dat is met het fotograferen van bloemen en planten geen probleem, maar bij het fotograferen van insecten is het soms wat lastig. Verder is de autofocus verre van geluidloos en dat is even wennen. 

Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

Conclusie Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro 

Kleine nadelen ten opzichte van de concurrentie is het gebrek aan beeldstabilisatie en dat de autofocus niet zo snel is en meer geluid maakt. De beeldkwaliteit van dit objectief is echter fantastisch, waarbij vooral het gebied in de onscherpte bijzonder mooi is en met slechts € 399,- is het objectief een koopje in vergelijking met andere Macro-objectieven.

Beoordeling Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

+             Goede prijs-kwaliteitverhouding

+             Mooie beeldkwaliteit met name in de onscherpte

+             Prachtige kleurweergave

-              Scherpstellen gaat niet supersnel

-              Scherpstellen maakt geluid
digifoto starter super award 2019

We testten de Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro in digifoto Starter 3.2019 en beoordeelden het objectief met een Super award.

Specificaties Tokina AT-X M 100mm f/2.8 AF Pro D Macro

 • Prijs € 399,- inclusief btw.
 • Brandpuntsafstand 100mm
 • Aantal diafragmabladen 9
 • Lengte 95mm
 • Breedte 73mm
 • Filtermaat 55mm
 • Minimale scherpstelafstand 30 cm
 • Opbouw (elementen/groepen) 9/8
 • Gewicht 540g
 • Lensvatting Canon EF
 • Kleur zwart
 • Info www.tseportal.nl
afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke