Review Sony FE 35mm f/1.4 GM

Christel  de Wolff 2484
In de eerste maand van 2021 introduceerde Sony de nieuwste aanwinst in de G Master serie objectieven. Met de FE 35mm f/1.4 GM voegt Sony een super lichtsterke prime voor E-mount gebruikers toe aan het toch al indrukwekkende objectieven arsenaal. Hoe presteert dit nieuwe objectief in de praktijk?

Een camera of objectief mogen testen is een van de leukste dingen om te doen. In de winter en in het licht van een lockdown zijn de mogelijkheden om eropuit te trekken echter sterk beperkt. Toch waren het juist de vroeg invallende avonden waarop de lichtsterke nieuwste Sony G Master kon laten zien waar hij goed in is. Het weinige aanwezige licht, bleek meer dan genoeg te zijn voor de grote diafragmaopening van f/1.4. Bijkomstig voordeel is het mooie bokeh dat kan worden gerealiseerd dankzij de elf lamellen die samen een bijna cirkelvormige diafragmaopening vormen. Ook de haarfijne scherpte wanneer het diafragma steeds verder wordt opgeschroefd is een feest om mee te werken.

Sony FE 35mm f/1.4 GM

De Sony FE 35mm f/1.4 GM is een robuuste, maar nog altijd relatief compacte, lichtsterke prime. Het handzame ontwerp zorgt ervoor dat het objectief net iets meer dan 500 gram weegt, een afmeting van 76 bij 96 millimeter heeft en een filtermaat van 67mm. Het objectief beschikt over twee XA-elementen (extreem asferisch) die de uitstekende resolutie over het hele beeld weten vast te houden. Het element van ED-glas en andere optische verfijningen helpen bij het onderdrukken van chromatische aberratie. De sferische aberratie controle in zowel de ontwerp- als de productiefase draagt bij aan het prachtige en herkenbare G-Master-bokeh. De elf afgeronde lamellen zorgen zoals gezegd voor een prachtig bokeh, maar ook de asferische elementen dragen daaraan bij. Die laatste elementen zorgen er namelijk voor dat het mooie bokeh rustig oogt en echt cirkelvormig is.

Verbeterde autofocus

De lineair autofocusmotoren in het objectief zorgen ervoor dat het objectief snel én nauwkeurig kan scherpstellen. De tracking is dan ook uitstekend, ook bij meerdere beelden per seconde. Dit gegeven maakt dat het objectief zich naast fotografie ook goed leent voor video. Wie handmatige scherpstelling prefereert, of een combinatie tussen de twee, kan zich uitleven met de zeer gelijkmatige bediening van de scherpstelring. Deze reageert soepel en kan tot op de kleinste details worden afgesteld. Wanneer je fotografeert met behulp van autofocus, kun je de camera laten weten dat je handmatig wil scherpstellen door aan de scherpstelring van het objectief te draaien. Op die manier geef je voorrang aan handmatige scherpstelling en hoef je dus niet eens van AF naar MF te schakelen. Door op de knop aan de zijkant van het objectief te drukken kun je de scherpstelling vergrendelen.

35mm

Een lichtsterke 35mm hoort eigenlijk gewoon in de standaard uitrusting van iedere fotograaf te zitten. Deze brandpuntsafstand is multi-inzetbaar en niet voor niets zeer geliefd bij documentaire en straatfotografen, die vaak met meerdere soorten fotografie te maken krijgen in hun dagelijkse beroepspraktijk. En toegegeven, een portret zal je toch al snel maken met een brandpunt van 50mm en het liefst nog hoger (85mm bijvoorbeeld), maar wanneer je iets meer omgeving in je portret wil terug laten komen, kom je toch al vrij snel weer op de slimme brandpuntsafstand van 35mm uit. Sony had al een kwalitatieve en lichtsterke 35mm in het assortiment, namelijk de FE 35mm f/1.8. Dit f/1.4 G Master-objectief geldt als de grote broer van de f/1.8 versie. Niet alleen het maximale diafragma is groter, de constructie is ook beter en natuurlijk is het befaamde G Master-bokeh ook een fijne bijkomstigheid van dit nieuwe objectief.

Sony FE 35mm f/1.4 GM in de praktijk

De FE 35 mm f/1.4 GM is zeer gebruiksvriendelijk. De scherpstelvergrendelingsknop biedt een makkelijkere manier om je focus te behouden en de scherpstelring zelf werkt soepel en snel. Natuurlijk kun je ook volledig vertrouwen op de autofocus en de keuzes die je camera maakt, zeker in combinatie met de steeds beter wordende oogherkenningstechnologie van Sony. Naast een prettige werking valt ook op dat het objectief robuust en degelijk gebouwd is. Het is niet per se zwaar, maar ligt juist fijn in de hand. Doordat het een groot diafragma heeft van maximaal f/1.4, wordt er in de constructie gebruik gemaakt van veel hoogwaardig glas, en dat merk je in gebruik. Daarnaast is de FE 35mm f/1.4 GM stof- en vochtbestendig,  waardoor je hem naar hartenlust kunt meenemen op spannende fototrips. De fluorcoating aan de voorkant van het objectief stoot effectief water, olie en andere viezigheid af en voorkomt daarmee smerige vlekken die je kunt zien op je foto’s.

Conclusie 

Deze extreem lichtsterke G-Master is een aanwinst voor zowel enthousiaste foto- als videografen. De resultaten die worden behaald met dit objectief zijn kraakhelder, superscherp en bevatten weinig tot geen beeldfouten. Met een handzaam en stevig ontwerp en een brandpuntsafstand die multi-inzetbaar is het een geschikt objectief voor dagelijks gebruik. Met de focusring én schakelaar kun je snel wisselen tussen handmatige en automatische scherpstelling en ook het diafragma is razendsnel aan te passen, wat in de praktijk zorgt voor nog meer fotoplezier.

Beoordeling Sony FE 35mm f/1.4 GM

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs / kwaliteit 8

De Sony FE 35mm f/1.4 GM werd getest in DIGIFOTO Pro 1.2021 en beoordeeld met een PLATINA award 

Specificaties

  • Adviesprijs € 1.700,-
  • Brandpuntsafstand 35mm
  • Aantal diafragmabladen 11 (afgerond)
  • Maximaal diafragma f/1.4
  • Minimaal diafragma f/16
  • Afmetingen 76 x 96mm
  • Gewicht 524 gram
  • Filtermaat 67mm
  • Opbouw 10 elementen in 14 groepen
  • Kortste scherpstelafstand 0,27 m(af), 0,25 m (mf_
  • Lensvatting sony fe
  • Info sony.nl
afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel