digifoto Starter Awards

Review: Sony 135mm f/1.8 G Master

Christel de Wolff 437
In februari van dit jaar presenteerde Sony haar nieuwste G Master objectief: de 135mm f/1.8. Dat gebeurde geheel in stijl, namelijk in Gleneagles te Schotland. Natuurlijk waren wij bij de presentatie, waar we een hele dag konden schieten met de portretlens. Hoe beviel dat?

In een masterclass onder leiding van prijswinnend bruidsfotograaf en Sony-ambassadeur Cristiano Ostinelli wordt in Schotland al snel duidelijk waarin dit nieuwe G Master objectief uitblinkt. Op de volle diafragmaopening van f/1.8 is het namelijk mogelijk om de achtergrond dan compleet te laten vervagen in prachtig creamy bokeh.

Tegen deze achtergrondonscherpte springen details werkelijk uit de foto's en worden extreem scherp weergeven, ook in de hoeken. Vanwege het grote diafragma van f/1.8 lukt het ook om foto's te maken in een donkere omgeving zonder daarbij extreem hoge ISO-waarden te hanteren. Een sfeervol verlichte setting (bijvoorbeeld een authentiek donkerbruin café of een romantisch straatbeeld) komt volledig tot zijn recht bij gebruik van de volle opening van het diafragma. 

Ideaal voor bruidsfotografie

Met het nieuwe 135mm f/1.8 G Master-objectief zet Sony  vooral in op portret- en bruidsfotografie. In portretten kan worden gespeeld met scherptediepte, in combinatie met het ideale brandpunt dat het gezicht kan weergeven zonder onflatterende vertekeningen. Bij bruidsfotografie komen meerdere genres van fotografie samen  – denk aan portret, reportage, actie, food en event – en wat je dan nodig hebt is een snel en lichtsterk objectief. Je moet je namelijk kunnen redden in moeilijke en veranderende lichtomstandigheden, omdat je vaak overdag een bruiloft schiet op zowel binnen- als buitenlocaties en 's avonds eventueel nog het feest. De 135mm f/1.8 G Master redt zich uitstekend, zo zien we in de praktijktest. De beeldkwaliteit in combinatie met de super snelle (eye-)autofocus van de Sony A7RIII, maakt het fotograferen wel héél erg makkelijk.

Gebruikersgemak

De Sony 135mm f/1.8 G Master presteert niet alleen goed, het is ook nog eens enorm prettig fotograferen dankzij de bedieningsfuncties. Met de diafragmaring kan het diafragma direct en intuïtief worden afgesteld. En ook de scherpstelring werkt soepel en accuraat. Het objectief beschikt tevens over een limietschakelaar waarmee je het focusbereik kunt beperken, twee aanpasbare scherpstelknoppen en een focusmodusschakelaar.

Conclusie Sony 135mm f/1.8 G Master

Na het fotograferen met de Sony 135mm f/1.8 G Master, willen we hem nooit meer neerleggen. Dat is een goed teken. Het objectief is niet alleen ragscherp en presteert zowel snel als accuraat, het is ook nog eens compact, redelijk licht en ligt goed in de hand. Samen met de Sony A7RIII waarmee we het objectief testen, is geen portret- of bruiloftshoot te gek. 

Beoordeling Sony 135mm f/1.8 G Master

+ praktisch en handzaam
+ goede scherpte en prachtig bokeh
- vaste brandpuntsafstand kan beperkend werken

We testten de Sony 135mm f/1.8 G Master in digifoto Starter 2.2019 en beoordeelden het objectief met een Super award.

Specificaties Sony 135mm f/1.8 G Master

Brandpuntsafstand 135mm
Lensconstructie 13 elementen in 10 groepen
Diafragma f/1.8 - f/22
Diafragmabladen 11 stuks
Minimale scherpstelafstand 70cm
Filtermaat 82mm
Beeldstabilisatie nee
Gewicht 950 gram
Lensvatting Sony E

Adviesprijs € 2.000,-
Info www.sony.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel