DIGIFOTO Awards

Review: Panasonic LUMIX S 16-35mm f/4

Redactie digifoto Starter 878
Onlangs gingen we op pad met de 16-35mm van Panasonic. Een heel prettig bereik, 16mm is bijna de ondergrens van wat je in de praktijk nog gebruikt en 35mm is de bovengrens van het groothoekbereik. Daar kun je dus in de reportage- en filmpraktijk heel goed mee uit de voeten. Bij film, zeker bij lichte crops of APS-C/Super 35 crop, houd je toch nog een aardige groothoek over.

De lichtsterkte van f/4 is vrij beperkt, maar dat houdt het objectief ook betaalbaar en gezien de vrij korte sluitertijden die je kunt gebruiken, is f/2.8 hier minder belangrijk dan bij langere brandpuntsafstanden. De opbouw van het objectief is voor spiegelloos vrij gebruikelijk: een retrofocusachtige constructie met aan het eind weer wat telecentrische accenten. Er zitten drie asferische elementen in het objectief, één ED en een ultra-ED lens-element.

In de praktijk voldoet het objectief dan ook goed: je krijgt contrastrijke beelden, het stelt vrij goed scherp ondanks de beperkte lichtsterkte en het harmonieert uitstekend met de camera. Ook hier zien we de uittrekbare scherpstelring, met  lineaire handmatige scherpstelling. Theoretisch had het objectief kleiner kunnen zijn: de elementen zijn namelijk een stuk kleiner dan de behuizing.
 

LAB

Qua eigenschappen lijkt dit objectief wel op de 70-200mm, maar dan extremer. Ook hier zien we een ontwerp dat geoptimaliseerd lijkt voor video. Geen focusbreathing dus en parfocal. Scherpte en contrast zijn heel goed behalve in de uiterste hoeken en geen axiale CA, alhoewel dit bij deze beperkte lichtsterkte ook nauwelijks een probleem hoeft te zijn. Ook bij dit objectief blijkt het microcontrast van de allerfijnste details wat minder, waarschijnlijk vanwege de beperking van moiré bij video.

Het verloop is voor een groothoekzoom gebruikelijk: bij de langste brandpuntsafstand doet het objectief het ‘t beste en het wordt iets minder als je uitzoomt. De hoeken zijn bij 35mm uitstekend, maar bij 16mm worden ze ook bij f/11 niet helemaal optimaal. Dat geldt dan vooral voor meridionale structuren, sagittale structuren doen het een stuk beter. Alweer: bij de 16:9 crop van video zie je de beperkingen minder.
 

Conclusie

Het objectief voldoet in de praktijk een stuk beter dan in het lab. Bij film en reportagewerk krijg je uitstekende resultaten. Voor landschapsfotografie in combinatie met de S1R moet je goed diafragmeren en soms in de uiterste groothoekstanden licht croppen.

Beoordeling Panasonic LUMIX S 16-35mm f/4

Beeldkwaliteit 7,5
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 7,5

We testten de Panasonic LUMIX S 16-35mm f/4 in DIGIFOTO Pro 1.2020 en gaven het objectief een Goud award! 
 

Specificaties Panasonic LUMIX S 16-35mm f/4

Lichtsterkte: f/4
Minimale focusafstand: 0.25 m
Filtermaat: 77 mm
Diafragmabladen: 9
Lensopbouw: 12/9
Focustype: af
Spatwater-, stof- en vorstbestendig
Info: panasonic.com

Lees ook: Aan de slag met de Panasonic drie-eenheid: Lumix S1, S1R en S1H

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie