Review OPPO Find X5 Pro 5G

Christel  de Wolff 726
Een jaar na het uitbrengen van de OPPO Find X3 Pro 5G - die we hebben getest en beoordeeld met een Goud award - kwam OPPO met de Find X5 series. Opvallend is wederom de grote focus op de camera- en videofuncties van de smartphone, die wij als fotografieplatform maar al te graag aan een test onderwerpen. We kregen het vlaggenschipmodel in handen, de OPPO Find X5 Pro 5G.

Op het eerste gezicht lijkt de X5 Pro sprekend op de X3 Pro van een jaar eerder. De afmetingen zijn gelijk en de knoppen en aansluitmogelijkheden zitten op precies dezelfde plaats. Ook de frontcamera vind je in de linkerbovenhoek.  Het 6,7 inch scherm is van hoogwaardig Gorilla Glass en loopt af naar beide zijkanten en geeft het geheel een verfijnde uitstraling. De keramieken achterkant is in beginsel vergelijkbaar met de Find X3 Pro, maar heeft een andere camerasamenstelling. De module is ook iets breder en komt meer naar buiten dan de cameramodule van het eerdere model. De behuizing is spat-, water- en stofbestendig met een IP68-classificatie en kan door gebruik van keiharde materialen best wel tegen een stootje, al is het gebruik van een stevig hoesje altijd aan te bevelen. In het oog springt de vermelding van fotografiemerk Hasselblad op de achterkant van de smartphone, waarover later meer. 

lees ook: National Geographic-fotograaf Kiliii Yuyan fotografeert IJsland met OPPO Find X5 Pro

Kraakheldere kleuren

Het 6,7 inch scherm van de OPPO Find X5 Pro is een 10-bits AMOLED-scherm met 100 procent P3-kleurengamma-dekking en WQHD+-resolutie. Dit zijn een hoop termen om aan te geven dat het scherm meer dan één miljard kleuren kraakhelder kan weergeven in vloeiende overgangen. En in welke omstandigheid je ook naar het scherm kijkt, of dit nu in fel zonlicht of bij warm kaarslicht is, dankzij de multi-helderheid kleurkalibratie zie je altijd consistente kleuren. De OPPO Find X5 Pro is de eerste in zijn soort met deze weergaveprestaties. De refreshrate van het beeldscherm past zich bovendien aan op het gebruik en kan tot 120 beelden per seconde tonen, ruim genoeg voor de meest veeleisende applicaties en mobile games. 

Cameramodule

De OPPO Find X5 Pro heeft een fraai afgewerkte cameramodule met drie afzonderlijke lenzen. De groothoek- en ultragroothoekcamera’s zijn uitgerust met 50 megapixel IMX766-sensoren van Sony. De derde camera zorgt ervoor dat je twee keer kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Digitaal kun je uiteraard verder inzoomen. De groothoekcamera beschikt bovendien over een vijfassig OIS-systeem, wat nog niet eerder is vertoond bij smartphones.  Natuurlijk kun je met de OPPO Find X5 Pro ook weer prachtige selfies maken. De smartphone heeft een verbeterde frontcamera van 32MP. Vind je de resultaten nog niet mooi genoeg? Dan kun je door middel van AI allerlei aanpassingen aan je uiterlijk doen. Van kleine oneffenheden verwijderen tot het modelleren van je neus en kaaklijn, je kunt het zo gek maken als je zelf maar wil. 

De Oppo Find X5 Pro met 50MP camera legt alle details haarscherp vast. (foto verkleind voor online gebruik, mogelijk kwaliteitsverlies)

Nachtvisie

Bij het testen van de OPPO Find X3 Pro, konden we de wereld om ons heen ontdekken op een heel nieuw niveau dankzij de microscoopfunctie. Deze specialistische camera vinden we niet meer terug op de Find X5 Pro, heeft waarschijnlijk ruimte moeten maken voor de krachtigere accu. Bij dit nieuwste model heeft OPPO de focus gelegd op de prestaties in het donker. Er is een speciale nachtfunctie om bij weinig licht mooiere foto’s en video’s te maken, iets wat tot nu toe steeds een van de lastigste uitdagingen bij smartphonefotografie was.  OPPO heeft een Neural Processing Unit, genaamd MariSilicon X, ontwikkeld die door middel van AI kan zorgen voor minder ruis en betere kleurweergave in foto’s en video’s bij weinig licht. De OPPO Find X5 Pro is daarmee het eerste Android-smartphonetoestel dat in 4K Ultra Night Video kan schieten.

Foto zonder 'nachtvisie'.

Foto met speciale nachtfunctie, meer helderheid in de donkere delen en meer details in de lichte delen van de foto. 

Nachtfotografie in de praktijk

De praktijk leert dat, om optimale resultaten uit de functionaliteiten voor nachtfotografie te halen, je een zeer vaste hand of een statief moet hebben. De nachtfunctie maakt onder andere gebruik van een langzamere sluitertijd en maakt meerdere foto’s die softwarematig razendsnel tot één beeld worden samengevoegd. Een kleine trilling van de camera of beweging in het beeld kan het resultaat flink beïnvloeden. Overigens is dit geen nadeel van deze camera. Dit is bij ieder apparaat dat HDR techniek toepast om een foto te maken zo en wanneer je de OPPO Find X5 Pro goed gebruikt, kom je daadwerkelijk tot verbluffende resultaten. De kleuren blijven ook bij foto’s gemaakt met weinig licht natuurgetrouw, dankzij de AI-berekeningen van de MariSilicon X.Natuurgetrouwe kleuren, zelfs in het pikkedonker. 

Samenwerking met Hasselblad

De Find X5-serie is de eerste serie van OPPO die Hasselblad-smartphonecamerasoftware bevat. Deze software bevat kleurenfilters en een modus waarbij je foto’s kunt maken in de beeldverhouding van XPAN-camera’s. De Pro modus van de OPPO Find X5 Pro werd ook mede mogelijk gemaakt door Hasselblad en geeft je dezelfde mogelijkheden als een DLSR of spiegelloze camera zou doen namelijk: aanpassen van onder andere de belichtingsdriehoek, autofocus en het schieten in RAW. Ook is het mogelijk om zelf een hdr-beeld te maken door verschillende opnamen samen te voegen. 

Dagelijks gebruik

Door de sterke focus op de cameramodule zou je bijna vergeten dat de OPPO Find X5 Pro aan het einde van de dag ook gewoon een smartphone is. Het toestel beschikt over de nieuwste generatie multi-core Snapdragon 8 Gen 1-processor, is krachtig en snel en schrikt niet van een veeleisende mobile game of andere zware toepassingen. De accu gaat langer mee én is dankzij de 80W SUPERVOOC-snellader snel opgeladen. In slechts 12 minuten laad je de telefoon op tot 50 procent, waarna je er weer behoorlijk mee vooruit kunt. In slechts 31 minuten zit de batterij zelfs weer helemaal op 100 procent. Daarbij maakt het ook niet uit of je in een slecht verlichte ruimte bent of juist op een zonnig terras zit. Dankzij de verbeterde weergaveprestaties met multi-helderheid kleurkalibratie kun je in alle situaties consistente kleuren ervaren. 

Conclusie

De OPPO Find X5 Pro is een verfijnd toestel met een hoogwaardige cameramodule. De prijs van het vlaggenschipmodel is aanzienlijk, maar je krijgt er behoorlijk wat telefoon voor terug. Het toestel is een van de snelste en krachtigste smartphones die op dit moment op de markt zijn. De functies voor filmen en fotograferen in de nacht openen deuren naar een nieuwe standaard voor smartphone content, maar ook in daglicht kun je natuurlijk profiteren van foto’s met een ongekende resolutie en kleurweergave.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel