Review: MCOplus 12mm f/2.8
Lastige zoektocht
Een goede groothoek schittert in verschillende situaties; interieur/architectuurfotografie, landschappen en settings waaraan je een creatieve twist wil geven. Sommige mensen schieten er zelfs portretten mee, het is maar net hoe gek je het wil maken. Waar je een groothoek ook voor gebruikt, het is vrij lastig om er eentje te vinden die je spaarpot niet te hard te grazen zal nemen. Omdat groothoekobjectieven vaak voorzien zijn van een hoop glas in een zware body, en beschikken over meerdere coatings om ghosting en flaring tegen te gaan, hangt daar namelijk een aardig prijskaartje aan.
Natuurlijk zijn er voor ieder product altijd goedkopere alternatieven te vinden, maar vaker dan niet lever je in de categorie objectieven dan behoorlijk in op de kwaliteit, of moet je het doen met een brandpuntsafstand die veel minder is dan waar je op hoopte. Mcoplus wil hier verandering in brengen.
Nieuw merk
Mcoplus is een tamelijk nieuw merk uit China dat voordelige alternatieven aanbiedt voor meerdere producten binnen fotografie. We hebben het in dit geval uiteraard specifiek over objectieven. Naast de 12mm f/2.8 biedt het bedrijf namelijk ook meerdere portretlenzen. Waar we in het begin nog redelijk sceptisch waren, bleek het groothoekobjectief ons toch te charmeren en schitterde het in zijn beeldkwaliteit. Let wel op; deze lens is volledig handmatig. Dit betekent dat je zelf zult moeten scherpstellen, al is dit tegenwoordig niet meer zo'n ramp nu vrijwel iedere camera 'focus peaking' heeft, een handig hulpmiddel waarmee je via een kleurtje op het LCD scherm of door je zoeker kan zien wat scherp is en wat niet.
Kwaliteit en bouw MCOplus 12mm f/2.8
Het 12mm objectief oogt en voelt erg solide. En na de eerste test, valt op dat het objectief in de hoeken tamelijk scherp is. Dat is iets wat we, zeker gezien de prijs, misschien niet hadden verwacht. Je zult het objectief natuurlijk wel moeten gebruiken met een diafragma boven de f/8 of nog liever f/11 wanneer je met landschappen bezig bent voor de beste scherpe resultaten.
'Ghosting' en 'flaring' zijn termen die spreken over de optische kwaliteit van een objectief. Ze geven aan in hoeverre je last zult krijgen van hinderlijk zonlicht en kleuren die niet in je beeld zouden moeten zitten. Het objectief beschikt over een speciale coating, een laagje op de glaselementen in de lens, die ervoor zorgen dat alles scherp en helder blijft. Met de binnenkant van het objectief zit het dus wel snor, maar toch moet ons iets van het hart over de bediening van de lens, en dan in het specifiek de ringen op de lensvatting. De lens beschikt niet over autofocus, wat we eerder al hadden vermeld. Dus zal je de lens veel aanraken om scherp te stellen. Dit zou geen problemen op moeten leveren, ware het niet dat je vaker dan eens de diafragma ring aanraakt en je ineens afvraagt waarom alles lichter of donkerder is geworden. Een probleem dat makkelijk op te lossen is door de diafragma ring iets stroever te maken, of nog beter; een 'klik' ring te implementeren die met stappen werkt in plaats van alles (te) soepel te laten bewegen.
Conclusie MCOplus 12mm f/2.8
Een betere prijs-kwaliteitsverhouding voor een groothoekobjectief zal je niet snel vinden. Mcoplus laat in het groothoek segment zien dat ze niet bang zijn voor de grotere merken om hun heen en hebben een lens gelanceerd die de meeste full-frame gebruikers zal verbazen. We raden hem dan ook zeker aan voor iedereen die een keer wat creatieve shots wil maken of zich verder wil gaan verdiepen in landschapsfotografie. Als Mcoplus ervoor had gezorgd dat de diafragma ring in 'stappen' werkte in plaats van naadloos hadden we geen negatieve punten kunnen noemen voor deze prijs.
Beoordeling MCOplus 12mm f/2.8
+ licht en compact
+ goede prijs-kwaliteitsverhouding
+ wijder dan verwacht
– hoeken blijven een probleem qua scherpte
– diafragma ring problematisch
We testten de MCOplus 12mm f/2.8 in digifoto Starter 2.2019 en beoordeelden het objectief met een zeer goed award.
Specificaties MCOplus 12mm f/2.8
Diafragma: f/2.8 tot en met f/16
Opbouw: 12 elementen in 10 groepen
Diafragmabladen: 9 stuks
Minimale scherpstelafstand: 15cm
Filtermaat: 67mm
Vatting: fujifilm, Sony of MFT
Adviesprijs € 299,-
Info: laminanederland.nl