Puppies fotograferen

Amy Schutte 297
Net als newborn shoots is het fotograferen van puppies in opkomst. Maar hoe fotografeer je deze stuiterballen?

Jonge dieren hebben immers nog niet geleerd om te luisteren naar mensen. Bovendien hebben ze een enorme hoeveelheid energie. Hoe pak je als fotograaf het fotograferen van puppies aan?

Vraag advies aan de eigenaar van de puppies

Als je door de fokker gevraagd bent om foto’s te maken, heb je als voordeel dat hij of zij de diertjes goed kent. Zo kunnen ze je helpen met de routine, en kun je samen bepalen wat een goed moment is om de foto’s te maken. Dat kan bijvoorbeeld net voor het eten zijn, als de pups net wakker geworden zijn. Of juist na het eten.

Sta klaar

Het moment waarop je puppies wakker en enigszins rustig hebt, is maar heel erg kort. Zorg dus dat je klaar staat en je camera klaar is voor opname. Zorg dat het juiste objectief op je camera zit, dat je instellingen gemaakt zijn en eventueel licht klaar is voor actie. Reageer snel en werk vlot door, zonder in de stress te schieten. Dieren voelen dat feilloos aan.

Scherpe foto van alle puppies

Wanneer je één pup fotografeert, kun je je foto benaderen als een portretfoto. Een kleine scherptediepte, waarbij de achtergrond mooi onscherp is, kan dan mooi zijn. Heb je echter meerdere puppies te fotograferen, dan kun je het beter als een groepsfoto aanpakken. Zet het diafragma niet te ver open, om alle koppies scherp te krijgen.

Sluitertijd

Omdat je de beweging van de diertjes niet kunt voorspellen, is het een goed idee om je sluitertijd kort te houden. Om nog sneller te reageren, kun je je camera ook op sluiterprioriteit zetten. Zo heb je in elk geval een goed belichte foto. Zorg dat je voldoende licht hebt, want bij een grote diafragma opening kan het zijn dat je scherptediepte te klein wordt. Eventueel kun je voor een hoge ISO kiezen.

Ga op ooghoogte

Elke foto van een levend onderwerp is prettig vanaf ooghoogte. Je kijkt het dier dan aan en kan er als kijker contact mee maken. Wanneer je puppies fotografeert kan dat twee dingen betekenen. Ofwel je zult plat op je buik moeten. Pups zijn immers klein, en ooghoogte is dicht bij de grond. Ofwel je zult de pups op een verhoging moeten zetten. Wees voorzichtig, zeker als je meerdere dieren fotografeert. Pups zijn razendsnel, en voor je het weet is er één op de grond getuimeld.

Lens

Pups gaan over het algemeen niet te ver weg van mensen, al ligt dat ook een beetje aan de leeftijd en het karakter van het hondje. Een zoomlens met een redelijk wijde hoek is daarom handig. Zo kun je de pup van dichtbij fotograferen, en iets zoomen wanneer je bijvoorbeeld alleen het kopje in beeld wil.

Geduld

Het fotograferen van puppies zal zelden in één keer goed gaan. Wellicht kun je een aantal keer terugkomen om het over te doen. Het is deels een kwestie van jouw kwaliteiten, maar ook deels een kwestie van geluk. Op het juiste moment op de juiste plaats.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy