Computerprogramma maakt foto's van een schets

Programma maakt foto van schets

Eefke Burg 631
NVIDEA heeft het programma GauGAN gelanceerd waarmee schetsen gemakkelijk omgezet kunnen worden naar foto’s. Op de jaarlijkse GPU Tech Conferentie lieten ze zien hoe het werkt.

Deep learning maakt foto maken van schets in programma mogelijk

Op de jaarlijkse GPU Tech Conferentie maakte NVIDEA bekend dat ze een nieuw programma hebben ontwikkeld die een foto maakt van een schets die door de gebruiker is gecreëerd. Het programma heet GauGAN. Met de tool kunnen gebruikers met een speciaal penseel objecten tekenen, die ze later kunnen invullen met een emmertjestool. De tool kan hiermee realistische fotocomposities maken aan de hand van een schets van een gebruiker.

De toepassing zou erg handig kunnen zijn voor fotografen.  Immers kan er met de tool gemakkelijk zichtbaar worden, wat de mogelijkheden van een foto zou kunnen zijn. Landschapsfotografen zouden hiermee moodboards kunnen maken aan de hand waarvan ze gaan fotograferen. Maar ook voor filmmakers zou de tool een uitkomst kunnen zijn. Immers is hiermee gemakkelijk een artboard te maken aan de hand waarvan de filmmakers kunnen gaan filmen.

NVIDIA zelf maakte de tool in eerste instantie voor landschapsfotografen en architecten. Zij kunnen met de tool gemakkelijk schetsen maken over hoe de omgeving eruit zou kunnen komen te zien.

Over de kwaliteit van de schets

Op dit moment zijn de foto’s die met de tool gemaakt kunnen worden nog niet zo groot: de afbeeldingen die ermee gemaakt kunnen worden zijn ongeveer ten grote van een Instagram post. Mocht het programma zich in de toekomst ontwikkelen en ook grotere afbeeldingen exporteren dan geeft dit nieuwe mogelijkheden voor het nabewerken van foto’s: hiermee zouden bijvoorbeeld foto’s gecombineerd kunnen worden met het landschap gegenereerd door de Gaugan.

Programma kan nu al bizar goed omgaan met omstandigheden

Het programma kan op dit moment al bizar goed om gaan met omstandigheden. Het is bijvoorbeeld zo dat als je in het programma een onderdeel gras verandert naar sneeuw, dit meteen ook betekent dat de rest van de afbeelding verandert in een winters landschap. Op een video op de website van NVIDIA is te zien hoe een rots geplaatst wordt in de zee. Deze rots is vervolgens zichtbaar in het water, wat een realistische weergave van de werkelijkheid geeft.

Uiteraard is de ontwikkeling nieuw en valt er nog veel te ontwikkelen aan het programma, waardoor het in de toekomst nog bruikbaarder zou kunnen zijn voor fotografen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over nieuwe ontwikkelingen, bekijk dan ook:

Nieuw: Zenitar 50mm f/0.95 bokeh lens voor Sony

Eerste pinhole fotografie objectief met zoom

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke