Wat is het verschil?

Prime of zoom?

Remco Stunnenberg 391
Wie op zoek is naar een nieuw objectief voor zijn spiegelreflexcamera, kan kiezen tussen een zoom- of een primeobjectief. Wat is het verschil? Én wat zijn de voor- en nadelen?

Een zoomobjectief is, zoals  de naam al zegt, een lenzenstel met een variabele brandpuntsafstand. Met een simpele draai- of schuifbeweging (of met een motortje) kun je de brandpuntsafstand instellen. Zo kun je makkelijk verschillende composities uitproberen zonder je te verplaatsen. Een prime-objectief heeft een vaste brandpuntsafstand. Er bestaan verschillende types, van groothoeklenzen tot telelenzen.

De voordelen van een zoomlens

Zoomlenzen zijn bijzonder populair. Daar zijn uiteraard goede redenen voor. Vooral de flexibiliteit van zulke objectieven vallen in de smaak bij veel fotografen. Wanneer je gaat fotograferen, volstaat het niet zelden om één zoomobjectief mee te nemen in plaats van meerdere prime-objectieven van bijvoorbeeld 14, 50 en 85 milimeter. Een zoomlens is in verhouding goedkoper. Je spaart er een reeks prime-lenzen mee uit. Uiteraard zijn er ook erg dure professionele zoomlenzen. Zoomlenzen zijn ideaal voor genres zoals huwelijksfotografie of sportfotografie, waarbij je niet altijd de mogelijkheid hebt om snel dichter bij je onderwerp te gaan staan.

De voordelen van prime

Over het algemeen bieden prime-lenzen betere kwaliteit en zorgen ze voor heel heldere en scherpe beelden. Ze hebben met andere woorden een groter scheidend vermogen. Aangezien prime-objectieven eenvoudiger zijn wat betreft constructie, zijn ze in de regel goedkoper dan zoomobjectieven. Al zijn er er ook zeer kostbare, professionele prime-lenzen op de markt.

Hoe bepaal je je keus?

Je merkt dat er voor beide types objectieven wel iets te zeggen valt. Welke keus jij maakt hangt sterk af van je budget en het type fotografie dat het beste bij jou past. Zo zien we in de praktijk niet zelden dat zoomlenzen vooral gebruiksgemak bieden. Prime-lenzen daarentegen lenen zich met name goed voor een meer creatieve stijl. Aan jouw de keus.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco