De kracht van een wit doek bij fel zonlicht

Portretfotografie: De kracht van een wit doek bij fel zonlicht

Senta Bemelman 700
Wanneer je een fotoshoot op locatie hebt, kun je blij worden wanneer de zon schijnt. Maar vaak kan dit vervelende belichtingsproblemen opleveren. De oplossing: een wit doek en enkele (houten)paaltjes of standaarden.

Portretfotografie in het park of aan het strand klinkt mooi. Maar in de praktijk krijg je op zonnige dagen last van harde schaduwen in het gezicht. Je kunt het licht weerkaatsen met een reflectiescherm. Maar ook een simpel wil doek kan al een groot verschil maken. Wanneer je vier standaarden voor fotografie-accessoires of paaltjes op of in de grond plaatst en het doek hieraan bevestigt met klemmen, maak je als het ware een fotografietent.

Fotografietent

Wanneer het zonlicht midden op de dag van bovenaf op je model schijnt, kun je de ‘tent’ opzetten. Door de stof wordt het licht gefilterd. Hiervoor kun je ook een witte reflector gebruiken. Door het gebruik van deze accessoire wordt het licht zachter en krijg je minder schaduwen. Je kunt met een externe flitser (met softbox), of een reflectiescherm, gebruiken om extra licht toe te voegen aan het beeld. Daarnaast kun je ook een reflectiescherm onder het gezicht van het model houden om het licht nogmaals te weerkaatsen. In deze video zie je hoe je hiermee werkt.

Upload jouw mooiste foto's in onze Gallery!

Speel ook met het doek of de reflector. Maak kleine aanpassingen in de hoek waarmee je het doek ophangt en hoe overige fotografie-accessoires verspreid zijn. Maak bij iedere verandering foto’s en pas daarbij de belichtingsinstellingen zoals: het diafragma, de sluitertijd en ISO-waarde aan. Lees hier hoe je met deze drie elementen werkt voor een goede belichting.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta