Poëzie en fotografie komen meer overeen dan je denkt

Poëzie en fotografie komen meer overeen dan je denkt

Zsarisse Knol 243
Op het eerste gezicht zou je denken dat poëzie en fotografie twee verschillende mediums zijn, maar toch komen ze meer met elkaar overeen dan je denkt.

We snappen wat je nu denkt, hoe kan poëzie en fotografie met elkaar te maken hebben? De een heeft te maken met woorden terwijl de ander afbeeldingen creëert. Het zijn twee verschillende vormen van artistieke expressie.

Bij zowel schrijven als fotograferen wordt erop vertrouwd dat er een verhaal verteld wordt doormiddel van visuele aspecten. Licht en ruimte zijn verhelderende factoren in beide mediums. Door uit te vinden welke attributen er worden gedeeld, kan het jouw gedachten tijdens het maken van foto's beïnvloeden. Zullen we je nog een paar manieren vertellen waarop poëzie en fotografie op elkaar lijken?

Foto's zijn gedichten zonder woorden

Het idee dat geschreven taal meer is dan alleen zinloos gekrabbel, dateert uit minstens 3500 voor Christus. Het was een oude romeinse dichter, met de naam van Quintus Horatius Flaccus, die zei ‘een foto is een gedicht zonder woorden’.

Dichters deconstrueren afbeeldingen om samenhangende perspectieven te vormen. Als kijkers, lezen we een afbeelding zoals we dat met geschreven taal doen. We voegen informatie samen om een afbeelding als geheel te bepalen.

Een verandering in perspectief

De dichter en fotograaf bestuderen allebei hun onderwerp door een andere lens dan anderen. Ze zien de wereld anders. De manieren van zien reflecteert hoe perspectief kan veranderen en wordt gevormd door een individu en gedachtes. Hoe de fotograaf naar een onderwerp kijkt, is hetzelfde als dat van de dichter. Ze zijn allebei analytisch, maar toch individueel. Net zoals er vele manieren zijn om één onderwerp poëtisch te benaderen, zijn er ook manieren om het fotografisch te benaderen.

LEES OOK: Make-up artist kan alles met facepaint

Transformeren

Zowel poëzie als fotografie hebben de mogelijkheid om een onderwerp te isoleren en in te kaderen. Het onderwerp kan worden getransformeerd in iets met betekenis of iets moois. Poëzie geeft alledaagse dingen een nieuwe betekenis. Hetzelfde geldt voor fotografie.

Het feit is dat poëzie of fotografie geen volledige realiteit is. Geen enkele kunstvorm geeft je de volledige realiteit. Maar net zoals dat een foto simpelweg een schilderij van licht is, is een gedicht een schilderij van woorden. De ervaringen van zowel de fotograaf en de dichter zijn verbonden. Hun intentie is om een versie van de werkelijkheid uit te drukken die zowel gedeeld als uniek is.