Wil jij paarden fotograferen?

Amy Schutte 1230

Er zijn verschillende redenen om paarden te fotograferen. Ze kunnen te koop worden aangeboden, hun eigenaar of verzorger wil een mooi portret of je bent zelf gefascineerd door deze edele dieren.

In alle gevallen is het goed om iets van paarden te begrijpen. Hiermee kun je de best mogelijke foto’s maken, wat het doel ook is.

Vluchten

Paarden zijn vluchtdieren. Dat betekent dat wanneer iets ze bang maakt, zullen ze in eerste instantie proberen weg te rennen. Lukt dit niet, omdat ze bijvoorbeeld vastgebonden staan of ingesloten zijn, wees dan voorzichtig. Ze kunnen onverwachts reageren. Om (mooie) foto’s van paarden te kunnen maken, moet je je hier bewust van zijn. Kleine bewegingen van jou, als fotograaf, kunnen al een reactie uitlokken. Beweeg kalm en rustig en geef het dier de tijd om aan jou en je camera (en de geluiden) te wennen. Begin van een afstandje en werk rustig naar het dier toe. Let erop dat achter het dier en schuin achter/aan de zijkant een grote dode hoek is, wanneer het hoofd naar voren gericht is. Wees extra voorzichtig en praat eventueel zacht, zodat het dier weet waar jij je bevindt. Zing eventueel zacht een liedje, als je het gek vindt om tegen een paard te praten.

Oren van paarden

Als je al eerder foto’s hebt gemaakt van paarden, al dan niet in opdracht, zul je misschien gemerkt hebben dat de oren van de dieren een grote rol spelen. Paardenmensen zullen de foto het mooist vinden wanneer de oren naar voren gespitst zijn. Het paard is dan alert en niet bang of boos. Oren plat naar achteren is een teken van angst of boosheid en maakt dus geen fijne ‘uitdrukking’ voor op de foto.

Praat met de begeleider

Je kunt het beste aan de slag gaan met de vaste verzorger van het dier in de buurt. Paarden hebben, net als honden, katten en mensen, een eigen karakter en eigenaardigheden. Degene die het dier het best kent, kan je het beste helpen om de juiste ‘poses’ te krijgen voor een foto. Vraag van tevoren of je een flitser kunt gebruiken. Sommige paarden zijn heel kalm of zijn hier al aan gewend (wedstrijdpaarden bijvoorbeeld), maar bij jonge dieren is het geen goed idee. Heb je echt een flitser nodig, bijvoorbeeld omdat je een low key foto wilt maken? Ga dan een paar dagen achter elkaar langs, zodat het paard langzaam aan de flitser kan wennen. Eerst van een afstandje en steeds dichterbij. Gebruik meteen het juiste statief, als je daar gebruik van maakt. Ook dit kan voor een dier ‘eng’ zijn.

Apparatuur

Bij dieren, helemaal bij grote dieren als paarden, is het een goed idee om een zoomlens mee te nemen. Zo kun je vanaf één plek verschillende uitsnedes maken, zonder van lens te hoeven wisselen. Veel geduld hebben ze namelijk vaak niet. Zorg voor een lichtgevoelig objectief, zeker als je actiefoto’s wil maken. Paarden zijn snel, dus je hebt  een korte sluitertijd nodig om scherpe foto’s te maken. Maar ook voor stilstaande foto’s kun je het beste een korte sluitertijd kiezen, want oren bewegen ook rap.

Poses van paarden

Probeer bij actiefoto’s van paarden te zorgen dat je alle vier de benen ziet. Dat geeft een prettig, rustig geheel. Bij paardenraces of een snelle galop kun je gebruik maken van panning, om de snelheid extra te benadrukken.

Paarden zijn enorm zachtaardige dieren en daarom zijn ze ontzettend leuk om mee te werken. Zorg dat je de tijd hebt, wanneer je haast hebt wil het vaak niet lukken. Ze voelen je stemming enorm goed aan, dus hoe beter jij je voelt, hoe gemakkelijker het gaat. En hoe leuker je foto’s worden.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy