Op stedentrip: tips om foto’s te maken in de stad

Amy Schutte 259
Het is een leuke tijd van het jaar om een stedentrips te maken. Het meeste staat in bloei, de temperaturen zijn meestal lekker (ook nog niet te warm) en de terrassen staan vaak al opgesteld. Veel steden zijn in de zomer juist stil, omdat veel bewoners dan op vakantie gaan, Maar het voorseizoen is juist perfect. Natuurlijk neem je je camera mee. Met deze tips haal je het beste uit de fotografie van je stedentrip.

Voorbereiding

Zonder voorbereiding zou je weleens van een koude kermis thuis kunnen komen. Doe dus van tevoren wat huiswerk over de plek waar je naartoe gaat. Wat zijn de must-see’s? Kijk of je erachter kunt komen op welke tijdstippen deze het drukst bezocht worden en wanneer het juist wat rustiger is. Of juist wanneer het licht er goed is. Check blogs en Instagram om daar achter te komen. Maak eventueel een lijst met plekken die je echt graag wilt zien, zodat je niets vergeet. Bedenk ook hoe je je vervoer het beste kunt regelen? En zeker niet onbelangrijk: wat zijn de weersverwachtingen?

Ga hoog

Op hoge gebouwen en bruggen heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt hier goed overzichten maken en een totaal gevoel krijgen van de stad met de drukte. Denk aan krioelende mensen, verkeer etc. Denk goed na over het tijdstip. Zonsondergang, wanneer alle lichten aangaan, geeft een heel andere sfeer dan tijdens de ochtendspits.

Fotografeer het leven

Veel mensen komen thuis met hun foto’s en missen iets. De essentie en het gevoel van de plek waar ze waren komt in de foto’s niet tot zijn recht. Dan hebben ze zich waarschijnlijk veel op bezienswaardigheden gericht, maar te weinig op de mensen in de stad. Probeer die in je foto’s te betrekken, ook juist in de ‘toeristische’ foto’s. Wacht tot er mensen langslopen, ga een middag de straat op om mensen te fotograferen en probeer het ritme en het leven in je foto’s te pakken. Haastige zakenmensen in New York maken mooie, aansprekende foto’s. Een groepje welgeklede Parisiennes in Parijs ook. Fietsers in Amsterdam ook. Natuurlijk hoeft het niet perse zo cliché te zijn, en je hebt daar alle vrijheid in. Maar betrek het echte leven in je foto’s.

Details

Richt je niet alleen op overzichten en totaalplaatjes, maar maak ook foto’s van de details. Die zijn vaak ook heel veelzeggend en geven weer een heel ander beeld. Neem dus ook een telelens mee, of ga juist eens alleen met een lange lens op pad. Zo krijg je weer heel andere foto’s, van dezelfde stad.

Omarm slecht weer

Ook met slecht weer kun je in de stad foto’s maken. Glanzende straten die nat zijn van de regen geven prachtige reflecties, mensen die tegen de elementen lijken te vechten, foto’s door regendruppels op een ruit, de mogelijkheden zijn talloos. Zorg voor een regenhoes, of improviseer er één van een plastic tas en een lensdoekje, en je kunt gewoon op pad.

Zoek naar lijnen

Lijnen die de kijker leiden kunnen ontzettend goed werken in je compositie. Ze geven een bepaalde rust aan je foto. Zoek ernaar en gebruik ze. In architectuur zijn vaak strakke lijnen aanwezig. Maar ook in parken zijn de bomen vaak met een bepaalde symmetrie geplant. Gebruik taxistandplaatsen, trein rangeerterreinen etc. Hoe meer je er naar zoekt, hoe meer lijnen je op den duur op zullen vallen.

 

Geniet vooral van je stedentrip! Met deze tips zou je met goede foto’s moeten terugkomen, wat de napret extra fijn maakt, Succes.


 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy