digifoto Starter Awards

Op stap met de Canon Powershot SX740 HS en SX70 HS

Christel de Wolff 1231
Canon bracht in 2018 twee Powershot camera's uit met bijna identieke typenummers. Laat je echter niet voor de gek houden: beide camera's zijn totaal verschillend. Ik nam ze allebei mee in mijn reistas voor een avontuur in de sneeuw.

De Canon Powershot SX70 HS is een 20,3MP bridgecamera met de looks van een kleine DSLR en met de voordelen van een compactcamera. De camera beschikt over 65x optische zoom waardoor je zowel onderwerpen dichtbij als verder weg scherp in beeld kunt brengen. De SX70 HS heeft de mogelijkheid om in RAW-formaat te schieten, zodat je flexibeler bent in de mogelijkheden om je beelden achteraf tot in de puntjes te kunnen bewerken. Wil je gebruik maken van deze optie, zorg er dan voor dat je de camera van de automatische stand haalt, anders vervalt het RAW-formaat en kun je alleen hoge kwaliteit JPG opnames maken. De camera voelt stevig met als ogenschijnlijk het zwakste  punt het LCD-scherm dat er toch vrij kwetsbaar uitziet. Je kunt het scherm dan ook beter naar binnen draaien als je van plan bent toch alleen de elektronische zoeker te gebruiken.

De SX70 HS is een uitstekende keuze als je bij daglicht wilt fotograferen. Uit de camera komen heldere en contrastrijke beelden rollen. De ISO kan maximaal opgeschroefd worden tot 3200, dus wil je na het skiën of een wandeling in de bergen nog de skihut in, zal deze Powershot te kort schieten in zowel scherpstellen als helderheid en ruis in het beeld.  

Superzoom in zakformaat

De Canon Powershot SX70 HS heeft een formaat van 12,7 x 16,6 x 9,9 centimeter, weegt 610 gram en wordt geleverd met een handige draagband. Maar wil je nóg compacter op stap, dan komt de Powershot SX740 HS in het spel. Deze super compacte camera weegt slechts 300 gram en past makkelijk in de jaszak van mijn ski-jack. Laat je niet van de wijs brengen door het formaat, de Powershot SX740 HS heeft 40x optische zoom dat dankzij de Zoom Plus-technologie digitaal kan worden verhoogt naar maar liefst 80x.

De SX740 HS is volledig naar wens aan te passen en in te stellen zoals je gewend bent bij geavanceerde camera's. Het toestel heeft legio intelligente voorinstellingen van portret tot landschap en macro, maar is ook volledig handmatig in te stellen. Het compacte apparaat heeft de meeste instellingen in het digitale menu zitten en dat vergt de eerste keer wat zoekwerk. Geen tijd (of zin) om handmatige instelling te gebruiken? De intelligente automatische stand, zorgt voor verbluffende resultaten en maakt het zelf nadenken vrijwel overbodig. Je kunt je volledig op de compositie richten en de camera de rest laten doen.

De Canon Posershot SX740 HS heeft geen mogelijkheid tot RAW-beelden, maar ook in de winterse taferelen, waarbij andere camera's nogal eens een blauwe waas in het beeld brengen, weet de SX740 HS de witbalans goed te kiezen en is nabewerken helemaal niet nodig.

Video

De Canon Powershot SX740 HS heeft een kantelbaar scherm en 4K-videomogelijkheden en is daardoor ideaal als vlogcamera. Video's ogen extra professioneel dankzij de 5-assige beeldstabilisatie waarbij de camera zelfs volledig ingezoomd nog vloeiende én scherpe beelden produceert.

Conclusie Canon Powershot SX70 HS

Op de superzoommogelijkheden na, zijn de beide Canon Powershot-camera's niet met elkaar te vergelijken. Dat hoeft ook niet. De Canon Powershot SX70 HS bridgecamera is de ideale keuze voor beginnende fotografen die snel meters willen maken. De camera combineert DSLR-looks en comfort met de voordelen van en camera met vaste lens.

Beoordeling Canon Powershot SX70 HS

+ licht en comfortabel
+ RAW-formaat
+ Superzoom
- mindere kwaliteit in slechte lichtomstandigheden

Adviesprijs € 549,99
Info www.canon.nl

Conclusie Canon Powershot SX740 HS

De Canon Powershot SX740 HS steek je gemakkelijk in je jaszak en is daarmee je ideale camera voor onderweg, of dat nu op de skipiste of in een drukke stad is. Ook aspirant vloggers zullen veel plezier beleven aan deze camera dankzij de videomogelijkheden.

Beoordeling Canon Powershot SX740 HS

+ Compact en licht
+ superzoom
+ goede videokwaliteit

Adviesprijs € 399,-
Info www.canon.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel